W czerwcu tradycyjnie po raz piąty poznański SPOT. wypełnił się sommelierami i miłośnikami wina oraz cydrów, a wybrani polscy winiarze oraz cydrownicy zaprezentowali swoje najlepsze trunki.


Program wydarzenia obfitował w interesujące punkty. Wina i cydry towarzyszyły menu degustacyjnemu, za które odpowiedzialny był w tym roku szef kuchni Mañana Bistro & Wine Bar w Chorzowie Przemek Błaszczyk. SPOT. miał też okazję gościć premiery dwóch polskich trunków: wina pomarańczowego z Winnicy Turnau oraz DB Pet Nat 2016 z Winnicy Dom Bliskowice.


Koneserzy szczególnie docenili wyjątkową degustację unikalnych starszych roczników oraz warsztaty z winiarzem z Moraw Petrem Korábem. Miłośnicy gotowania natomiast uczestniczyli w warsztatach z Przemkiem Błaszczykiem, podczas których przygotowali 5-daniowe menu inspirowane polskimi trunkami.

Ważnym dla winiarzy wydarzeniem było rozdanie nagród Polskie Korki 2018. Mimo swojej krótkiej historii tytuł zyskał już uznanie rodzimej branży winiarskiej. Do tegorocznej edycji zgłoszono aż 113 win pochodzących z 35 winnic. Nagrody rozdano w 4 kategoriach: wina białe, różowe, czerwone i wina specjalne. Poza konkursem nagrodzono również polskie cydry.
Kulminacją festiwalu Polskie Wina i Cydry vol. 5/2018 była otwarta degustacja z producentami, podczas której szerokie grono uczestników miało okazję degustować wszystkie prezentowane trunki oraz zamienić kilka słów z ich twórcami. Tegoroczny festiwal w SPOT., został uznany przez uczestników za najlepszy w historii wydarzenia.
TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: KAROLINA WEJMAN I MAGDALENA KLIMCZAK