TOUR de FRIENDS - kulinarna podróż z przesłaniem

W tym roku minie 10 lat od chwili, gdy ukazało się pierwsze wydanie FOOD & FRIENDS. Byliśmy wówczas pierwszym z prawdziwego zdarzenia lifestylowym magazynem kulinarnym w kraju. Nasze autorskie reportaże realizowaliśmy w kilkudziesięciu krajach, stąd lockdown był dla nas dużym wyzwaniem. Przez ostatnią dekadę z wielkim uznaniem obserwowaliśmy jednak także rodzimą scenę kulinarną. Zatem gdy pojawiły się pierwsze informacje o powrocie do tak zwanej nowej normalności i możliwości otwarcia lokali, mieliśmy już plan, który nazwaliśmy TOUR de FRIENDS.

TdF
Tomasz Deker, Grzegorz Labuda, Rafał Wałęsa, gospodarz gdańskiego etapu TOUR de FRIENDS Paweł Stawicki oraz Rafał Kopicki wraz z Hubertem Brzozowskim.

 

TdF
BMW X7 towarzyszyło nam podczas całej naszej wielkiej wyprawy po Polsce.

 

TdF
Tomasz Deker, niedawny zdobywca tytułu Prix Au Chef Pâtissier 2020 / Tu Można Marzyć

 

TdF
TURBOT, SZPARAGI, SOS Z PALONEGO MASŁA / Paweł Stawicki, Mercato

 

Postanowiliśmy odwiedzić choć kilka miast, naszych przyjaciół restauratorów i 25 fantastycznych szefów kuchni, którzy od niemal dekady goszczą na łamach naszego magazynu. Czasy mamy wyjątkowe, więc i przesłanie tej wyprawy było wyjątkowe. Międzynarodowa grupa 25 zaproszonych do wydarzenia TOUR de FRIENDS kucharzy podjęła się przygotowania niezwykłych dań stworzonych z sercem dla ludzi z wielkim sercem. Zostaną one wkrótce zaserwowane podczas wyjątkowych kolacji honorujących „25 Wspaniałych” w podziękowaniu za dobro, które czynią tym szczególnym czasie.

TdF
Beñat Alonso , Andrea Camastra, Robert Trzópek, Marcin Przybysz, Rabie Abed Alsalam oraz gospodarz Darek Barański.

 

​ TdF
 Beñat Alonso / Europejski Grill, Raffles Europejski Warsaw

 

​ TdF
1682 COMPENDIUM FERCULORUM / MELCHMUS I TORT ŚPINAKOWY / Marcin Przybysz, Epoka

 

​ TdF
Gospodarz Darek Barański zaprosił do współtworzenia dania gwiazdkowego szefa Andreę Camastrę

 

TdF
Tramari to flagowe wino różowe partnera TOUR de FRIENDS – San Marzano Wines.

 

Podczas liczącej 1400 kilometrów podróży po Polsce odwiedziliśmy Trójmiasto, Warszawę, Kraków, Wrocław i Poznań. W tak wyjątkowych miejscach jak hotel Hilton Gdańsk, Hotel Warszawa, Hotel Stary w Krakowie, podwrocławski Zamek Topacz oraz City Park Poznań powstały często premierowe autorskie dania, prezentowane w tej edycji magazynu. 

TdF
Marcin Filipkiewicz, gospodarz Krzysztof Żurek, Rafał Targosz, Tomek Leśniak, Miłosz Grabowski oraz Robert Koczwara.

 

TdF
Krzysztof Żurek / 3 Rybki, Hotel Stary

 

TdF
Marcin Filipkiewicz / Copernicus

 

TdF
Cisowianka Perlage orzeźwiała uczestników TOUR de FRIENDS.

 

Nasza czerwcowa wyprawa dobiegła końca. To jednak nie koniec TOUR de FRIENDS. Już wkrótce specjalna kapituła wsparta przez media oraz lokalne społeczności wyłoni w pięciu odwiedzonych przez nas regionach „25 Wspaniałych”, osoby, które w ostatnim czasie robią dla nas wyjątkowo wiele w walce z pandemią. To właśnie im wszyscy ci fantastyczni szefowie kuchni zadedykowali swoje dania, które zaserwują podczas kilku kameralnych kolacji w odwiedzonych przez nas miastach. Będzie podczas nich okazja do spotkania i osobistego podziękowania za dobro i poświęcenie „Wspaniałych”.

TdF
Karol Sankowski, gospodarze Rafał Borys wraz z Małgorzatą Karkochą, Adrian Bęben, Damian Chajęcki i Mariusz Kozak.

 

 

TdF
CONSOMMÉ Z KISZONYCH POMIDORÓW Z DOMOWĄ RICOTTĄ I SAŁATKĄ Z POMIDORÓW / Mariusz Kozak, Hotel Monopol Wrocław

 

TdF
Karol Sankowski / Restauracja Przystań & Marina

 

TdF
Małgorzata Karkocha oraz Rafał Borys z Zamku Topacz w strefie wywiadów Gaggenau.

 

W skład kapituły złożonej z wybitnych postaci krajowej sceny biznesu i hotelarstwa weszli: Konrad Pokutycki – prezes zarządu BSH (Gaggenau, Siemens, Bosch), Filip Wójcikiewicz – HLT, właściciel Hilton Gdańsk, Wiesław Likus – właściciel Grupy Likus Hotele i Restauracje, Radosław Fronc – właściciel Main Square Hospitality Group, Dorota Michalak-Kurzewska – właścicielka Topacz Investment, Zamek Topacz oraz ATM Grupa, i Wiesław Prusiecki – prezes zarządu Grupy Konkret, do której należą między innymi City Park Poznań oraz Twierdza Modlin.

TdF
Ernest Jagodziński, gospodarz Dominik Narloch, redaktor naczelny FOOD & FRIENDS Igor Grzeszczuk, Michał Kuter, Dawid Łagowski i Artur Skotarczyk.

 

TdF
GRILLOWANA OŚMIORNICA, BIAŁY BISQUE, CHUTNEY, Z MORELI I SORBET Z KOPRU WŁOSKIEGO / Dominik Narloch, Restauracja Cucina

 

​​TdF
Dawid Łagowski w strefie wywiadów Gaggenau.

 

Partnerami TOUR de FRIENDS są: BMW, Gaggenau, Cisowianka Perlage, San Marzano Wines, Vininova, Wirtualna Polska oraz The Best Chef.

TEKST: IGOR GRZESZCZUK
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA
Reportaże z TOUR de FRIENDS możecie znaleźć w 47. numerze magazynu FOOD & FRIENDS