Koszyk

×

CZEKOLADOWA PANNA COTTA Z CZARNYM KAKAO I MUSEM Z MANGO (Thermomix TM6, TM5)

Czekoladowa_panna_cotta_z_czarnym_kakao_i_musem_z_mango_DSC_6201_V (1)

(6 porcji)

100 g gorzkiej czekolady 60% (pokrojonej na kawałki)
100 g mleka
400 g śmietany 30%
15-30 g naturalnego, niesłodzonego czarnego kakao, 
2 łyżeczki żelatyny w proszku
50 g cukru
10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 10 g cukru z wanilią

MUS Z MANGO
1 dojrzałe mango (obrane, pokrojone na kawałki)
15 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczkę żelatyny w proszku
owoce jagodowe, świeże, np. maliny, borówki, do dekoracji (opcjonalnie)
 

PRZEPIS I ZDJĘCIE: THERMOMIX

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czekoladę i rozdrobnij ją 5 sekund na obrotach 7 •  Dodaj mleko, śmietanę, kakao, żelatynę, cukier i cukier waniliowy, podgrzewaj 10 minut w temperaturze 90°C na obrotach 2.5 • Przelej do 6 ceramicznych kokilek średnicy 9 cm i wysokości 5 cm lub filiżanek • Odstaw do ostudzenia na około 30 minut, następnie odstaw do lodówki na około 3 godziny • Umyj naczynie miksujące.

MUS Z MANGO: Do naczynia miksującego włóż mango, dodaj sok z cytryny i żelatynę, rozdrobnij 10 sekund na obrotach 7 • Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i podgrzewaj 5 minut w temperaturze 90°C na obrotach 2 • Przełóż do innego naczynia, odstaw do ostudzenia, a następnie odstaw do lodówki do momentu podania • Czekoladową panna cottę z czarnym kakao przełóż na talerzyki (patrz wskazówki) • Podawaj z musem z mango i owocami jagodowymi.

WSKAZÓWKI: Przepis cukier waniliowy znajduje się na platformie Cookidoo • Aby w łatwiejszy sposób przełożyć panna cottę na talerze, należy ostrożnie zanurzyć kokilki z deserem na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie odwrócić je do dnem do góry.
 

Więcej podobnych przepisów