POKRZYWOWA FOCACCIA

W misce rozpuść w wodzie drożdże • Dodaj oliwę z oliwek, miód, pokrzywy i sól w płatkach • Mieszając, dodawaj stopniowo mąkę pszenną, a następnie wyrabiaj ciasto; należy je wyrabiać co najmniej przez 5 minut • Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut w misce przykrytej ściereczką; w tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość • Nastaw piekarnik na temperaturę 220°C, najlepiej z włączonym termoobiegiem; w przeciwnym razie zwiększ nieco temperaturę • Przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę, ugniataj przez chwilę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną solą w płatkach • Rozpłaszcz ciasto, aż będzie miało około 1-2 cm grubości i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi ono swoją objętość • Wyrośnięte ciasto posyp tymiankiem wymieszanym z orzeszkami piniowymi • Porób palcem otwory w cieście i umieść w nich pomidorki • Polej obficie oliwą z oliwek i posyp solą w płatkach • Piecz przez około 10 minut w środkowej części piekarnika, aż ciasto będzie złotawe.

Powiązane

F