8. urodziny FOOD&FRIENDS – BERLIN – WARSZAWA – HELSINKI

23 listopada w hotelu Raffles Europejski Warsaw w Warszawie świętowaliśmy 8. urodziny naszego magazynu. Wydarzenie BERLIN – WARSZAWA – HELSINKI połączone było z wizytą prezentowanych na naszych łamach w ostatnich numerach znakomitych  gwiazdkowych szefów kuchni z Helsinek i Berlina.

Kulinarne spotkanie trzech stolic odbyło się we wnętrzach sali balowej legendarnego hotelu. Gości powitaliśmy wraz z Gregorym Włodarczykiem, dyrektorem marketingu Raffles Europejski Warsaw oraz naszym honorowym gościem, ambasadorem Finlandii Juhą Ottmanem.

8

8

Znakomite menu degustacyjne zaprezentowali Björn Swanson z Golvet, Andrea Camastra z Senses oraz Filip Langhoff z Ask. Szefów gościli Hiszpan Beñat Alonso i Witek Iwański, którzy odpowiadają za kuchnię flagowej restauracji hotelu Europejski Grill. Deser przygotował executive pastry chef znajdującej się w hotelu cukierni Lourse. Znakomite osobowości kulinarne stanęły razem na scenie stworzonej przez naszego partnera Gaggenau i przygotowały 9 wyjątkowych dań.

8

8

8
Ostryga z ogórkiem i liczi / Björn Swanson / Golvet*

 

GOSPODARZE
RAFFLES EUROPEJSKI WARSAW
Beñat Alonso, Witek Iwański / Europejski Grill

Fermentowany szparag, foie gras, palona cebula, słonina
Pieczony seler, kaszanka, lejkowce, borówka brusznica
Żebro wołowe, węgorz, miso
Dawid Makurat / Lourse
Migdałowe Magnum z koperkiem

8

2
Pieczony seler, kaszanka, lejkowce, borówka brusznica / Beñat Alonso i Witek Iwański / Europejski Grill

 

8

8
Żebro wołowe, węgorz, miso / Beñat Alonso i Witek Iwański /  Europejski Grill

 

GOŚCIE SPECJALNI
Björn Swanson / Berlin / Golvet*

Ostryga z ogórkiem i liczi
Burak, brązowe masło, kminek, barszcz

Filip Langhoff / Helsinki / Ask*
Fińska rzepa, jabłko i grillowane serce renifera
„Pyza”, ogórek i polski kawior Antonius

Andrea Camastra / Warszawa / Senses*
Zimowy chłodnik, postarzany ser kozi

8

8
„Pyza”, ogórek i polski kawior Antonius / Filip Langhoff / Ask*

 

8

c
Zimowy chłodnik, postarzany ser kozi / Andrea Camastra / Senses*

 

Coffee pairing do deseru był dziełem Coffee Ambassador Nespresso Anny Oleksak, która smak niezwykłego migdałowego Magnum z koperkiem podkreśliła kawą Espresso Leggero o delikatnej nucie kakao i zbóż oraz doskonale zbalansowanym body.

8

8
Migdałowe Magnum z koperkiem / Dawid Makurat / Lourse oraz kawa Espresso Leggero Nespresso

 

Wyśmienite wina zapewnili partnerzy wydarzenia: polski importer Vininova wraz z czołowym producentem z Hiszpanii Marqués de Riscal. Goście studzili emocje wodą Cisowianka Perlage oraz koktajlami na bazie syberyjskiej Mamont Vodka, oglądając na ekranach pokaz możliwości nowego Audi A8. Dobry nastrój podtrzymywał prowadzący Paweł Loroch, który opatrzył galę jedynymi w swoim rodzaju smakowitymi komentarzami.

8

8

8

8

W trakcie imprezy odbyło się także wręczenie nagrody laureatowi konkursu Chef’s Table vol. 3. Nagrodę Thermomix TM5 z rąk szefa Filipa Langhoffa oraz dyrektora sprzedaży Vorwerk Polska Wojciecha Ćmikiewicza odebrał Michał Kuter z poznańskiej restauracji A Nóż Widelec.

8

Pełnym emocji wydarzeniem była również aukcja fotografii Szymona Brodziaka zatytułowanej „Kwiat”, z której dochód przekazany został na rzecz fundacji Samodzielność od Kuchni założonej przez Katię Roman-Trzaskę

8

8

Dziękujemy naszym partnerom, którymi byli: Gaggenau, Audi Polska, Nespresso, Cisowianka Perlage, Raffles Europejski Warsaw, Ambasada Finlandii w Warszawie, Marqués de Riscal, Mamont Vodka oraz Vininova.
 

TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: SZYMON BRODZIAK
ZDJĘCIA POTRAW: MAŁGORZATA OPALA


Powiązane