9. urodziny FOOD & FRIENDS na "taśmie filmowej"

Magazyn FOOD & FRIENDS ma już 9 lat. W tym czasie zabraliśmy naszych czytelników w niejedną niezwykłą kulinarną podróż, a gościom naszych gali przybliżyliśmy świat kuchni z bliższych i dalszych zakątków naszego kontynentu. Tym razem na nasze zaproszenie przybyli goście z Rosji, kraju tak nam bliskiego, a jednocześnie tak mało znanego. W ostatnich latach młodzi rosyjscy szefowie nowej fali zachwycili świat gastronomii swoim wyrazistym stylem i kreatywnością. Celebracje kulinarnego spotkania stolic na wysokim szczeblu rozpoczęliśmy od lunchu prasowego. Podczas niego odkryliśmy wraz z Anatolijem Kazakovem, szefem kuchni restauracji Selfie, która znalazła się na prestiżowej liście The World’s 50 Best Restaurants oraz gościem specjalnym Aleksandrem Isajevem, znanym ekspertem w dziedzinie street foodu, prezesem stowarzyszenia, które organizuje w kraju dziesiątki wydarzeń promujących kulturę jedzenia ulicznego, nieznane oblicze kuchni rosyjskiej. Spotkanie prowadził znany dziennikarz i autor książek Łukasz Modelski. W czasie wieczornej gali utalentowany kucharz Anatoly Kazakov, stanął ramię w ramię z Andreą Camastrą, zafascynowanym polską tradycją kulinarną szefem kuchni gwiazdkowej restauracji Senses oraz gospodarzem Pawłem Kałuskim, executive chefem hotelu Marriott w Warszawie, aby zgromadzonym w nowo otwartej restauracji Floor No 2 gościom zaprezentować niezwykły polsko-rosyjski dialog, kulinarny spektakl w ośmiu aktach. Zobaczcie bohaterów tego dnia w obiektywie kamery Dawida Słowińskiego.

Dziękujemy współorganizatorom wydarzenia hotelowi Marriott w Warszawie oraz naszym partnerom, którymi byli: Audi Porsche Połczyńska, Lavazza, Cisowianka Perlage, San Marzano, Mamont Vodka, Vininova oraz Rosyjski Ośrodek Nauki i Kultury, który był również współorganizatorem spotkania prasowego „WARSAW MEETS MOSCOW. Kuchnia rosyjska, jakiej nie znamy”.

REALIZACJA FILMU : DAWID SŁOWIŃSKI

Powiązane