9. urodziny FOOD & FRIENDS WARSAW MEETS MOSCOW

Obchodzący w tym roku 30-lecie swojego istnienia Warsaw Marriott Hotel stał się tego listopadowego wieczora miejscem wyjątkowej celebracji. Okazją były zarówno 9. urodziny magazynu FOOD & FRIENDS, jak i kulinarne spotkanie dwóch stolic i tradycji, które czerpią z podobnych źródeł i odwołują się do podobnych inspiracji czy doświadczeń. W miejscu, które stanowi prawdziwą ikonę miasta i które na stałe wpisało się w historię nowoczesnej Polski, za sprawą znakomitych szefów kuchni, 29 listopada Warszawa spotkała się z Moskwą, tworząc barwną mozaikę słowiańskich smaków zamkniętych w niezwykłej formie. 

Warsaw meets Moscow

​​Warsaw meets Moscow

​​Warsaw meets Moscow

Gości powitali twórcy FOOD & FRIENDS – Camilla Hultqvist oraz Igor Grzeszczuk – wraz z Robertem Graderem, dyrektorem generalnym hotelu Warsaw Marriott, który był współorganizatorem wydarzenia. Wkrótce w otwartej kuchni restauracji Floor No 2 pojawili się autorzy wyjątkowego menu degustacyjnego: Anatoly Kazakow z moskiewskiej restauracji Selfie oraz Andrea Camastra z Senses. Szefów gościł Paweł Kałuski, executive chef warszawskiego Marriotta oraz Krzysztof Tarabasz odpowiadający za kuchnię nowo otwartego konceptu Floor No 2. Kucharze przygotowali osiem wyjątkowych dań, w których słowiańska kuchnia została wyniesiona na nowy poziom.

Warsaw meets Moscow

Paweł Kałuski / Hotel Marriott Warszawa
Pstrąg wędzony na ciepło, marynowane żółte pomidory
Zupa ogórkowa na wywarze z wędzonego jęczmienia, mus chrzanowy
Pierogi z królikiem, szpinak, sos pieczeniowy
Pieczony boczek, miód, ziemniaki z chrzanem, żółty pomidor konserwowy
Napoleonka

Warsaw meets Moscow

Warsaw meets Moscow
Pieczony boczek, miód, ziemniaki z chrzanem, żółty pomidor konserwowy / Paweł Kałuski, Hotel Marriott Warszawa

 

Andrea Camastra / Senses* , Warszawa
Oscypek z żurawiną

Warsaw meets Moscow

Warsaw meets Moscow
Oscypek z żurawiną / Andrea Camastra, Senses*, Warszawa

 

Anatoly Kazakov / Selfie, Moskwa
Halibut z Murmańska, jabłka i sos z pieczonych raków
Borowiki, lejkowce, topinambur

Warsaw meets Moscow

Warsaw meets Moscow
Halibut z Murmańska, jabłka i sos z pieczonych raków / Anatoly Kazakov, Selfie, Moskwa

 

Paweł Kałuski to nie tylko executive chef hotelu Marriott w Warszawie, ale i współtwórca najnowszego hotelowego konceptu Floor No 2, zdobywca wielu nagród i wyróżnień. W swojej karierze współtworzył także kuchnie restauracji takich hoteli jak warszawski Hyatt czy Radisson SAS. Był również współautorem należących do Magdy Gessler gastronomicznych konceptów Beluga i Czaji inspirowanych kuchnią rosyjską.

Warsaw meets Moscow

Warsaw meets Moscow

Warsaw meets Moscow
Polską tradycją zafascynowany jest Andrea Camastra, pochodzący z Włoch szef kuchni i współwłaściciel nagrodzonej gwiazdką Michelin warszawskiej restauracji Senses. W tym roku francuski magazyn Le Chef sklasyfikował go wśród 100 najlepszych szefów kuchni na świecie, a jego Senses po raz czwarty z rzędu zostało uznane za najlepszą restaurację w Polsce według przewodnika Gault & Millau. Znalazło się również na prestiżowej liście 50 Best Discovery.

​​​​​​Warsaw meets Moscow

Warsaw meets Moscow

Nietuzinkowemu deserowi Anatloya Kazakova stworzonemu z borowików, lejkowców i topinamburu oraz delikatnej napoleonce Pawła Kałuskiego towarzyszyła aromatyczna kawa Lavazza ¡Tierra! Colombia. 

​​Warsaw meets Moscow
Napoleonka / Paweł Kałuski, Hotel Marriott Warszawa

 

Warsaw meets Moscow

Anatoly Kazakov jest szefem kuchni restauracji Selfie należącej do grupy najbardziej luksusowych rosyjskich restauracji – White Rabbit Family oraz światowej sławy przedstawicielem nowej fali kucharzy, którzy redefiniowali rosyjską kuchnię. W swojej spektakularnej karierze miał okazję pracować z takimi mistrzami jak legendarny Włoch Gualtiero Marchesi. Ta znakomita szkoła sprawiła, że po powrocie do Rosji szybko został uznany Najlepszym Młodym Szefem Kuchni 2012 w kraju. Selfie błyskawicznie wkroczyło na światowe salony kulinarnej elity, w 2019 wchodząc na najbardziej prestiżowy ranking The World’s 50 Best Restaurants. 

​​​​​​Warsaw meets Moscow
Borowiki, lejkowce, topinambur / Anatoly Kazakov, Selfie, Moskwa

 

​​​​​​Warsaw meets Moscow

​​​​​​Warsaw meets MoscowWyśmienite wina zapewnili partnerzy wydarzenia: polski importer Vininova wraz z czołowym włoskim producentem San Marzano. Goście studzili emocje wodą Cisowianka Perlage, koktajlami na bazie syberyjskiej Mamont Vodka oraz przygotowanymi na bazie kawy Lavazza Coffee Spritz i Espresso Martini. Dobry humor gości podtrzymywał prowadzący uroczystość Tomasz Kammel.

Warsaw meets Moscow

​​Warsaw meets Moscow

​​Warsaw meets Moscow

Pełnym emocji momentem było uroczyste wręczenie nagrody dla laureata konkursu „Chef’s Table vol. 4”. Thermomix TM6 z rąk szefa Anatolya Kazakova oraz dyrektora sprzedaży Vorwerk Polska Wojciecha Ćmikiewicza odebrał Maksymilian Legutko z warszawskiej restauracji Forty, który swoim daniem śledź bałtycki, emulsja z podwędzanej cebuli, furikake ujął jury.

Warsaw meets Moscow

Dziękujemy współorganizatorom wydarzenia hotelowi Marriott w Warszawie, restauracji Floor No 2 oraz naszym partnerom, którymi byli: Audi Porsche Połczyńska, Lavazza, Cisowianka Perlage, San Marzano, Mamont Vodka, Vininova oraz Rosyjski Ośrodek Nauki i Kultury.

​​Warsaw meets Moscow

​​Warsaw meets Moscow

TEKST: IGOR GRZESZCZUK, MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA