Koszyk

×

WO//MAN EQUAL KITCHEN

Kuchnia i przyszłość – wciąż zadajemy sobie pytanie, jak ukształtują się kulinaria jutra, w którym kierunki podążą trendy, jakie produkty oraz idee przybiorą formę dań i trafią na talerze zaserwowane przez najlepszych szefów. Na to pytanie jednak coraz trudniej odpowiedzieć jednoznacznie. Bo oto zrównoważone gotowanie to nie tylko składniki i tendencje, ale przede wszystkim ludzie. I to różnorodność staje się inspiracją, aby tworzyć rzeczy niezwykłe, a prawdziwa kreatywność rodzi się gdzieś na styku kultur i doświadczeń. Kuchnia jutra to opowieść, w której narratorów jest wielu i głos każdego z nich jest równie istotny.

Z opowieści tej zrodził się projekt WO//MAN EQUAL KITCHEN, który współtworzyli cztery szefowe kuchni i czterej szefowie kuchni, sześć narodowości i sześć gwiazdek Michelin, laureaci światowego rankingu Top 100 The Best Chef Awards oraz najbardziej uznane postacie polskiej sceny gastronomicznej: Martina Puigvert Puigdevall z restauracji Les Cols, Zineb Hattab twórczyni KLE i DAR, Isabella Potì z restauracji Bros’, Beata Śniechowska z wrocławskiej Młodej Polski Przemysław Klima z krakowskiej Bottiglierii 1881 oraz gospodarze Rabie Abed Alsalam z Conceptu 13 i Darek Barański z Restauracji Warszawskiej w Hotelu Warszawa.

Menu w ośmiu odsłonach zaserwowali oni w jednym z najbardziej znanych budynków współczesnej Warszawy – DH Vitkac. Dania powstały przy współudziale innowacyjnych producentów, bohaterów cyklu #50FOODandFUTURE: Sie.jemy, Antonius Caviar i Pasieki Rodziny Sadowskich

Podczas tego wyjątkowego kulinarnego święta odbyła się także światowa premiera fotografii Fine Dine NFT dania Przemysława Klimy, szefa kuchni i współwłaściciela jedynej w Polsce restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin.

Partnerami wydarzenia WO//MAN EQUAL KITCHEN byli: Cisowianka Perlage, BNP Paribas, Audi, Gaggenau, Thermomix, BUH Przyjazne Państwo, Jean Leon oraz The Best Chef.

Future Hospitality Partner – Concept 13, DH Vitkac.

TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA

FILM: FRAME BY FRAME
Obszernej relacji z wydarzenia szukajcie w 58. edycji FOOD & FRIENDS.

Zobacz także