Owoc ciernistych krzewów

Owoce śliwy tarniny, zwane tarkami, to okrągłe, czarno-niebieskie pestkowce o bardzo cierpkim smaku. Zawartość kwasu garbnikowego sprawia, że smak tych owoców jest dość intensywny i potrzeba przymrozka, aby stały się słodsze, mniej ostre, a także, aby złagodzić ich goryczkę. Zdaniem wielu osób owoce tarniny można zbierać przed nadejściem pierwszych mrozów i przemrozić je w zamrażalniku, aby złagodzić cierpki smak. Spotkałem się jednak również z opinią, że tarki lepiej wydobywają swoją słodycz, jeśli pozwoli się im dojrzeć na krzewie i zbierze dopiero po pierwszym mrozie.

Wprawdzie nie jestem ekspertem od tarniny, ale uważam, że jest to dość logiczne rozumowanie, które sprawdza się też w przypadku innych owoców, np. jagodowych. W przeszłości owoce tarniny gościły w naszych domach znacznie częściej, ale ponieważ krzewy te tworzą gęste, cierniste zarośla, są one dość trudno dostępne i często stają się pożywieniem dla ptaków. Ci zaś, którym niestraszne są ciernie tarniny, mogą się rozsmakować przede wszystkim w doskonałym likierze i soku. W Szwecji można kupić przepyszne soki z tych owoców, przygotowywane własnoręcznie przez wielu wytwórców. Jeśli chcesz skosztować gotowego likieru z owoców tarniny, dobrym wyborem będzie Pacharán, pochodzący z hiszpańskiej Nawarry.

Podjęliśmy próbę wykorzystania owoców tarniny w nieco inny sposób niż tylko do przygotowania napojów, co nie było łatwym zadaniem ze względu na ich intensywny i cierpki posmak. Jak zawsze, kiedy chcesz spróbować nowych surowców, pamiętaj o zasadzie, żeby łączyć je z innymi sezonowymi składnikami. Szanse na powodzenie są wtedy dużo większe. Zacznij zatem zbierać owoce tarniny i eksperymentuj, bo na pewno są warte zachodu.
 

TEKST: MALIN BROMAN
ZDJĘCIA: DAVID BACK

Powiązane