Vinci Dining

Mimo, że od śmierci Leonarda da Vinci minęło całe pięćset lat, dzieło geniusza renesansu nie przestaje inspirować kolejne pokolenia. Urodzony pod Florencją i tworzący tam przez wiele lat swojej kariery artysta został w roku wielkiej rocznicy upamiętniony podczas licznych wydarzeń.

Olivier Janiak
Olivier Janiak wraz z gwiazdami Vinci Dining, szefami kuchni współtworzącymi wydarzenie

 

FOOD & FRIENDS wpisało się w te obchody wyjątkową florencko-krakowską edycją magazynu oraz niezwykłym wydarzeniem kulinarnym Vinci Dining, które odbyło się 3 października we wnętrzach krakowskiej restauracji Szara Gęś. Niezrównanym współorganizatorem był Radosław Fronc i jego zespół z Main Square Hospitality Group.

FOOD & FRIENDS
Okładka florencko-krakowskiego wydania FOOD & FRIENDS witała gości przy wejściu.

 

Szara Gęś
Ponad trzystu gości przybyło do restauracji Szara Gęś, w której odbywało się wydarzenie Vinci Dining.

 

Audi e-tron na krakowskim rynku
Audi e-tron, które pojawiło się przed Szarą Gęsią dzięki firmie Dealer Audi - Porsche Kraków, zelektryzowało atmosferę na krakowskim rynku.

 

Kraków jako miejsce gali zostało wybrane nieprzypadkowo. Miasto ma bardzo silne historyczne związki z Włochami, jest także miejscem, gdzie zobaczyć można słynne dzieło da Vinci – „Dama z gronostajem”. Co więcej stolica małopolski, jako pierwsze w historii miasto, została uhonorowana w tym roku tytułem Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Nie bez znaczenia była również obecność i zaangażowanie Konsul Honorowej Republiki Włoch w Krakowie Katarzyny Likus, która wniosła ogromny wkład w tworzenie florencko - krakowskiej edycji oraz koncepcję wydarzenia. 

Powitanie
Gości wraz z redaktorami FOOD & FRIENDS Igorem Grzeszczukiem i Camillą Hultqvist powitała wiceprezydent Krakowa Anna Korfel-Jasińska.

 

Powitanie
Radosław Fronc wraz z żoną Moniką pełnili rolę współgospodarzy wieczoru, witając gości już od samego wejścia.

 

Radosław Fronc
Radosław Fronc z przedstawicielami najwyższych władz miasta: wiceprezydent Krakowa Anną Korfel-Jasińską oraz Elżbietą Kantor, dyrektor wydziału ds. promocji Krakowa

 

Na nasze zaproszenie do Krakowa przybyli wybitni szefowie kuchni z Italii, by wspólnie z krakowskimi kolegami zainspirowani postacią Leonarda da Vinci przygotować godną mistrza kolację. Znakomite menu degustacyjne zaprezentowali Filippo Saporito z florenckiej La Leggenda dei Frati oraz „nasz Włoch” Andrea Camastra z warszawskiej Senses Restaurant.

Olivier Janiak
Wyjątkową atmosferę wieczoru zapewnił prowadzący Olivier Janiak.

 

Andrea i Filippo
Filippo Saporito z La Leggenda dei Frati oraz Andrea Camastra z Senses

 

FIlippo i Andrea
Andrea Camastra i Filippo Saporito ramię w ramię pracowali przy tworzeniu dań wieczoru.

 

Szefów gościli Michał Stężalski z restauracji Szara Gęś oraz Robert Koczwara z należącej również do MSHG Fiorentiny. Osobowości kulinarne podjęły wyjątkowe wyzwanie i przygotowały siedem niezwykłych dań.

Zupa ślimakowa
Zupa ślimakowa / Michał Stężalski, Szara Gęś, Kraków

 

Szefowie kuchni
Robert Koczwara i Michał Stężalski gościli w swojej kuchni Andreę Camastrę oraz Filippo Saporito.

 

Wśród nich znalazła się zupa ślimakowa, której receptura zainspirowana została oryginalnym przepisem pozostawionym przez samego Leonarda da Vinci, risotto, o wyjątkowej barwie fioletu, który miał szczególne znaczenie dla artysty oraz mus z wątróbki z uwielbianą w epoce renesansu figą, wykorzystywaną wtedy do każdego niemal dania od deserów po dodatek do sosów.

Pstrąg
Pstrąg ojcowski, pikantne pikle, konfitura z kapusty, kawior / Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

 

GOSPODARZE
Michał Stężalski / Szara Gęś, Kraków
Zupa ślimakowa
Układ planetarny – marcepan, kawa, mleczna czekolada

Robert Koczwara / Fiorentina, Kraków
Pstrąg ojcowski, pikantne pikle, konfitura z kapusty, kawior
Pierś gęsi, dynia piżmowa, cydr, pigwa

CAPRESE
CAPRESE / Andrea Camastra, Senses*, Warszawa

 

Andrea Camastra
Andrea Camastra opowiada gościom o swojej reinterpretacji klasycznego włoskiego dania caprese.

 

Filippo
Filippo Saporito przygotował risotto, o wyjątkowej barwie fioletu, który miał szczególne znaczenie dla Leonarda da Vinci oraz dla Florencji.

 

Risotto
Fioletowy ryż Leonarda / Filippo Saporito / La Leggenda dei Frati, Florencja

 

Goście
Goście z zainteresowaniem śledzili opowieści szefów kuchni o każdym z dań.

 

WŁOSCY MISTRZOWIE
Andrea Camastra / Senses, Warszawa
CAPRESE

Filippo Saporito / La Leggenda dei Frati, Florencja
Fioletowy ryż Leonarda
Mus renesansowej damy

Audi
Reprezentująca Dealera Audi - Porsche Kraków Jolanta Hałatek Skiba wręczyła "najszybszą" nagrodę wieczoru - weekend z Audi

 

Audi e-tron
Eleganckie Audi e-tron przez cały wieczór budziło ogromne zainteresowanie gości wydarzenia.

 

Nagroda od MSHG
Współorganizator Radosław Fronc, twórca Main Square Hospitality Group, nagrodził jednego z gości wydarzenia voucherem na kolację w jednej z restauracji grupy.

 

Układ planetarny
Układ planetarny – marcepan, kawa, mleczna czekolada / Michał Stężalski, Szara Gęś, Kraków

 

Niezwykłemu deserowi, który przyjął kształt układu słonecznego towarzyszyła kawa Lavazza ¡Tierra! Selection 100% Arabica oraz ¡Tierra! Selection Brazil Blend. 

Lavazza
Deserowi towarzyszyła kawa Lavazza ¡Tierra! Selection 100% Arabica oraz ¡Tierra! Selection Brazil Blend. 

 

Lavazza
Aromatyczna kawa Lavazza ¡Tierra!

 

Lavazza
Kawę Lavazza ¡Tierra! przygotowała dla gości ekipa baristów na czele z Wicemistrzem Polski Arkadiuszem Domuradem.

 

Lavazza
Nagrodę od firmy Lavazza wręczył ambasador marki Andrea Camastra.

 

Lavazza
Plecak, w którym znalazł się zestaw kaw Lavazza, kawiarka oraz wyjątkowa edycja filiżanek do espresso niezwykle ucieszył zwyciężczynię.

 

Chór
Wieczór uświetnił swoimi występami chór Cappella Marialis z Bazyliki Mariackiej.

 

Wyśmienite wina zapewnili partnerzy wydarzenia: polski importer Vininova wraz z czołowym producentem z włoskim San Marzano.

Nagroda San Marzano
Firma San Marzano nagrodziła jednego z gości wydarzenia wyjątkowym winem Sessantanni Primitivo Di Manduria DOP MAGNUM, którą wręczył Salvatore Ricciardi.

 

San Marzano
Wyśmienite wino San Marzano Primitivo di Manduria

 

San Marzano
Bartosz Kośmider, Vininova, Alex Endrizzi oraz Salvatore Ricciardi z San Marzano wraz z Ilarią Legato z restauracji La Leggenda dei Frati

 

Vinonova
Importera win San Marzano, firmę Vininova, reprezentowali Bartosz Kośmider oraz Mateusz Dobrzykowski.

 

Goście studzili emocje wodą Cisowianka Perlage oraz koktajlem Lavazza Coffee Spritz. Wyjątkową atmosferę wieczoru zapewnił prowadzący Olivier Janiak.

Cisowianka Perlage
Goście studzili emocje wodą Cisowianka Perlage

 

Ania Rząsa
Anna Rząsa z Senses* oraz Sabrina Fiume reprezentująca markę Lavazza

 

Katarzyna Likus
Konsul Honorowa Włoch w Krakowie Katarzyna Likus wręczyła nagrodę w postaci vouchera do restauracji Copernicus.

 

Goście
... bo wspaniała kuchnia łączy ludzi :)

 

Dziękujemy naszym partnerom, którymi byli: Dealer Audi - Porsche Kraków, Lavazza, Cisowianka Perlage, San Marzano, Vininova, Miasto Kraków - Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 oraz Konsulatu Honorowego Włoch w Krakowie.

Grande Finale
Grande Finale

 

TEKST: IGOR GRZESZCZUK, MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA