Najstarszy nieprzerwanie warzący piwo Browar w Polsce ogłosił plany inwestycyjne na najbliższe 3 lata. Szacunkowe koszty, na które składa się m.in. instalacja nowoczesnej linii do puszek, remont tanków leżakowych, budowa magazynu wyrobu gotowego i surowców oraz zaawansowane prace konserwatorsko-remontowe, mają wynieść 65 mln PLN. Program pozwoli na maksymalne wykorzystanie obecnych zdolności produkcyjnych, a w perspektywie kilku lat na ich wielokrotne zwiększenie.
Przyjęty program inwestycyjny jest największym projektem rozwojowym w najnowszej historii Arcyksiążęcego Browaru Zamkowego Cieszyn. Jest on konsekwencją decyzji o wprowadzeniu do produkcji i ogólnopolskiej dystrybucji nowego piwa Cieszyn Pilsner.
– W pierwszej kolejności powstaną nowe linie rozlewnicze, magazyny oraz powiększone zostaną zdolności fermentacyjne. Wykorzystywane obecnie historyczne urządzenia produkcyjne będą stale utrzymywane w najlepszym możliwym stanie technicznym, aby mogły służyć jako referencja w procesie powstawiania piwa przez następne dziesięciolecia – mówi Adam Czap, Dyrektor Browaru Zamkowego Cieszyn.
Ostatnie znaczące zmiany modernizacyjne i rozwojowe w Browarze Zamkowym miały miejsce w latach pięćdziesiątych XX wieku. Dopiero w roku 2015 została uruchomiona linia do rozlewu butelkowego piwa. Kolejne lata to okres ciągłego spadku mocy produkcyjnych, wiążący się z postępującą degradacją wyposażenia technicznego.
Powstająca w Browarze w ramach inwestycji nowa linia rozlewnicza do puszek jest odpowiedzią na charakterystykę rynku. Niemal połowa sprzedawanego w Polsce piwa jest dystrybuowana właśnie w aluminiowych puszkach. Dodatkowo to rozwiązanie pozwala ograniczać koszty logistyki i ślad węglowy, ze względu na niższą wagę niż szkło. Jednocześnie do ponownego przetworzenia trafia w Polsce ponad 80 proc. puszek – to udział większy niż unijna średnia. Jest to więc opakowanie ekologiczne, które może być poddawane wielokrotnie recyklingowi.
– Dopiero w tym roku, dzięki nowej strukturze właścicielskiej, pojawił się kapitał, pozwalający na wyznaczenie i realizację strategicznych planów oraz gruntowną modernizację zakładu. Obecnie trwają prace remontowe, które pozwolą nie tylko na jak najszybsze odzyskanie utraconych zdolności produkcyjnych, ale ich zwiększenie. Remontowane są tanki leżakowe, trwają prace budowlane ukierunkowane na osuszenie piwnic leżakowych browaru, naprawione zostały przeciekające dachy. Wszystkie czynności remontowe mają pozwolić odzyskać i wykorzystać pełne moce produkcyjne Browaru do końca 2024 roku – dodaje Adam Czap.
Nowi właściciele Browaru chcą skupić się na stworzeniu przedsiębiorstwa specjalizującego się w warzeniu i produkcji piwa według starej pilzneńskiej receptury.
– Tempo, w jakim udało nam się dopracować nową markę piwa – Cieszyn Pilsner – oraz wprowadzić ją do ogólnokrajowej dystrybucji pokazuje, że Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn wraca na dobre tory i może ponownie stać się jednym z najważniejszych ośrodków piwowarstwa w Polsce. Nie mamy wątpliwości, że na takie miano w pełni zasługuje – mówi Adam Czap.
TEKST: MATERIAŁY PRASOWE
ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE