Przyszłość jest teraz! #50FOODandFUTURE (część 2)

To już druga część naszego cyklu, zestawienia oraz kampanii społeczno-popularyzatorskiej promującej polskie innowacyjne
rozwiązania w szeroko rozumianej tematyce foodowej i designu „wokół stołu”. Będzie trwał rok, ale mamy nadzieję, że ewoluuje i że uda nam się też pomóc wypromować oraz rozwinąć najciekawsze projekty w skali międzynarodowej.

W poprzedniej edycji zdefiniowaliśmy część najważniejszych światowych problemów związanych z żywnością: jej ciągły niedobór dla ponad 700 milionów głodujących ludzi, zła dystrybucja, marnotrawstwo, a także pochłanianie przez jej produkcję nadmiernej ilości zasobów. Zwróciliśmy uwagę – z czym zgadzają się nasi eksperci – że Polska jako jeden z liderów produkcji żywności w Unii
Europejskiej koncentruje się niemal wyłącznie na jej nieprzetworzonej formie, często produkowanej w bardzo zasobochłonny
sposób, a nasze foodowe marki nie są znane ani w Europie, ani na świecie. Nie należymy też do ulubionych kulinarnych destynacji foodies, którzy już niedługo wrócą na globalne szlaki. Jak to zmienić? Czy nie mamy ludzi i firm z innowacyjnym podejściem do tego szerokiego „okołofoodowego spektrum”? Oczywiście, że mamy, i w tym wydaniu FOOD & FRIENDS przedstawiamy kolejną
dziesiątkę!

To nowocześni ekologiczni „rolnicy” z wertykalnych farm w naszych miastach, producenci zamienników mięsa i superfoodów. Firmy, które z sukcesem postawiły na biodegradowalne opakowania oraz ci, którym bliska jest filozofia zero waste i skutecznie ją wdrażają. Zaprezentujemy też kucharza, który promuje występujące w naszym otoczeniu najprostsze składniki w kuchni
na najwyższym poziomie, a także studio projektowe i jego zaangażowany design.

Nie zabraknie też materiału z udziałem naszego eksperta Przemka Klimy z gwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie. Jest też trochę wielkiego świata – spotkamy ambasadora kulinarnych gwiazd, który wraz gośćmi chce je wysłać w przestrzeń kosmiczną, szalonych architektów smaku z Londynu czy amerykańskich organizatorów globalnego konkursu na zamienniki białkowe z ogromną milionową pulą nagród. 

Reportaże z cyklu #50FOODandFUTURE możecie znaleźć w 51. numerze magazynu FOOD & FRIENDS.

#50FOODandFUTURE (część 1)

Piotr Ciemny Chwasty
Poznał je lepiej i pokochał, pracując w jednej z czołowych restauracji w Europie – kopenhaskiej 108. Chodzi o chwasty, a może lepiej nazwać je dzikimi roślinami, bo chwasty kojarzą się nam dość pejoratywnie. Właśnie ukazała się jego książka Chwasty od kuchni, w której dzieli się wiedzą o tym, jak je wykorzystać w gotowaniu. Piotr Ciemny jest od niedawna z powrotem w Polsce. W takich właśnie młodych ludziach, kucharzach z otwartą głową i doświadczeniem w najlepszych światowych restauracjach upatrujemy przyszłość rodzimej gastronomii.

 

TEKST: IGOR GRZESZCZUK
ZDJĘCIA: PAULINA ADAMIUK, MAŁGORZATA OPALA

Powiązane