Kuchnia azjatycka to świetny wybór na każdą porę roku. W zimie jednak sprawdza się wyjątkowo dobrze. Dieta, która przywędrowała do Europy z orientu, to przede wszystkich kuchnia chińska oraz japońska. U ich podstaw leży cała filozofia oraz starożytna medycyna. Aromatyczne, pełne przypraw dania rozgrzewają, wzmacniają i podnoszą odporność.
Nie sposób wymienić wszystkich korzyści zdrowotnych, jakie niesie spożywanie nieodzownych w daniach dalekiego wschodu czosnku, imbiru, kolendry, anyżu, czy chili. A możliwości ich wykorzystania w daniach jest cała mnogość. Pomiędzy nimi znajdziemy między innymi pełne smaku orientalne buliony, które pokochają miłośnicy zup. Na pozór proste przepisy wymagają czasami sporej ilości czasu, jak ma to miejsce w przypadku niezwykle modnego obecnie ramenu, który wbrew powszechnie panującemu przekonaniu ramen nie pochodzi z Japonii, a z Chin. Ramen to zupa, której trzeba poświęcić wiele czasu i uwagi, ponieważ sekret jej smaku kryje się w długo gotowanym wywarze.
Osoby, które cenią, potrawy nie wymagające wielu przygotowań, z pewnością docenią azjatyckiego woka oraz przygotowane na nim dania stir fry. Przygotowane w woku warzywa smażone są krótko w bardzo wysokiej temperaturze, zatem nie tracą przy tym swoich wartości. Zachowują też smak, piękny kolor. Są jędrne i soczyste. Co więcej wok może stać się polem do wielu kuchennych eksperymentów. Bazując na jednym przepisie, możemy dowolnie podmieniać dodatki, rodzaje mięsa, czy zmieniać dania mięsne w wegeteriańskie, lub odwrotnie, w zależności od upodobań smakowych lub tego, co akurat jest pod ręką w kuchni.
TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
PRZEPISY: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIA: DAVID BACK