Co łączy włoskie ikony biznesu i polityki, mody oraz designu – Silvia Berlusconiego, Maria Pradę czy Alessandra Mendiniego? Oczywiście stolica Lombardii, gdzie się urodzili i spędzili większość swojego życia. A kuchnia? W ubiegłym roku odszedł uważany za twórcę nowoczesnej włoskiej kuchni mediolańczyk Gualtiero Marchesi. Wybraliśmy się więc do Mediolanu, by sprawdzić, jak dziś wygląda kulinarny portret miasta legendarnego szefa kuchni.
Zajrzyjcie do 39. numeru magazynu FOOD & FRIENDS i przenieście się z nami do świata, gdzie tworzy się wspaniałą kuchnię, tą wielką, w restauracjach nagrodzonych michelinowskimi gwiazdkami oraz tą niczym „wprost od włoskiej mamma”.
TEKST: IGOR GRZESZCZUK
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA
Reportaże z Mediolanu możecie znaleźć w 39. numerze magazynu FOOD & FRIENDS