Usytuowana w krakowskim Starym Podgórzu ZaKładka inspiruje się klasyką paryskich bistro i brasserie. Pomysł, aby francuskie smaki przenieść na grunt krakowski, zakiełkował w głowie Rafała Targosza już prawie 30 lat temu, kiedy to podczas kilkuletniego pobytu w ojczyźnie Escoffiera zrozumiał, czym jest radość płynąca z dobrego jedzenia. Powołanie do życia ZaKładki to wyraz fascynacji prostą kuchnią i nieskrępowaną radością życia. Oprócz smacznej kuchni najważniejsze są tutaj atmosfera luźnej elegancji oraz wino z polskich i europejskich winnic. ZaKładka to miejsce dla poszukiwaczy skrojonych na miarę połączeń jedzenia i wina. Obecna w rankingu przewodnika Michelin, w roku 2019, 2020 oraz 2021 otrzymała Award of Excellence magazynu „Wine Spectator”.
Situated in the Krakow district of Stare Podgorze, ZaKładka is inspired by the genuine French cuisine, Parisian bistros and brasseries. Chef and co-owner Rafał Targosz came upon the idea of transferring French tastes to Krakow nearly 30 years ago, during his stay in Escoffier’s homeland where he learnt the true joy of good food. ZaKładka is all about simple cooking and unrestrained love of life. Apart from tasty cuisine the place may boast with its ambience pertaining to the casual elegance and wines from Polish and European wineries. ZaKładka is a place for seekers of perfect combinations of food and wine. ZaKładka has been ranked in the Michelin Guide. In 2019, 2020 and 2021 it also received the Award of Excellence by the 'Wine Spectator’ magazine.