Koszyk

×

BUŁECZKI POKRZYWOWE

Buleczki pokrzywowe

(około 40 sztuk)

DZIEŃ 1
250 g pokruszonych ziaren żyta
250 g pokruszonych ziaren pszenicy
150 ml ziaren lnu
150 ml posiekanych suszonych moreli
700 ml wody
½ łyżki soli

DZIEŃ 2
50 g drożdży
400-500 ml wody o temperaturze 37°C
100 ml oleju rzepakowego
600 ml mąki pszennej
600 ml mąki żytniej
100 ml suszonych pokrzyw

 

TEKST: ÅSA SWANBERG
ZDJĘCIA: MALOU HOLM

DZIEŃ 1: W misce wymieszaj pokruszone ziarna żyta i pszenicy, ziarna lnu i morele • Zagotuj wodę i zalej nią mieszaninę • Dodaj sól • Przykryj plastikową folią i zostaw na noc.

DZIEŃ 2: W misce pokrusz drożdże, zalej je wodą i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą • Dodaj je do ciasta z dnia 1., a następnie dodaj olej, mąkę pszenną, mąkę żytnią i pokrzywy • Wyrabiaj w maszynie co najmniej przez 10 minut • Zostaw do wyrośnięcia na godzinę • Wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj z niego długie wałeczki o średnicy około 5 cm • Pokrój wałeczki na plastry o szerokości 2 cm, a następnie skręć je o 1/4 obrotu i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia • Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250°C • Piecz bułeczki 8-10 minut.

Więcej podobnych przepisów