Koszyk

×

COMPOTE Z RABARBARU Z TWAROŻKIEM WANILIOWYM

Compote

(8 porcji)

COMPOTE
1 1/2 kg obranego rabarbaru
2 łyżki masła
150 ml cukru
50 ml nierafinowanego
cukru
1 ml kardamonu
1 ml chili w proszku
2 łyżki soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
200 ml wody

TWAROŻEK WANILIOWY
250 g twarożku
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki pistacji
2 łyżki nierafinowanego
cukru

DO PODANIA
ciasteczka migdałowe
posiekane pistacje
 

 

PRZEPIS: NADIA NYGREN & SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIA: DAVID BACK

Compote z rabarbaru można przygotować 2 dni przed podaniem • Pistacje również można kandyzować wcześniej; do momentu podania należy przechowywać je w suchym miejscu bez dostępu powietrza.

COMPOTE: Pokrój rabarbar na równe kawałki i podsmaż je w garnku na maśle; zwróć uwagę, aby się nie przyrumieniły • Dodaj pozostałe składniki i ugotuj je na krem; nie szkodzi, jeśli rabarbar się rozgotuje • Schłódź w lodówce. 

TWAROŻEK WANILIOWY: Wymieszaj twarożek, cukier waniliowy i sok z cytryny • Na patelni rozgrzej nierafinowany cukier • Dodaj pistacje i zamieszaj, przełóż na papier do pieczenia i odstaw, aby zesztywniały • Posiekaj kandyzowane orzeszki i wymieszaj je z twarożkiem.

SPOSÓB PODANIA: Przełóż compote z rabarbaru do 8 wysokich szklanek • Połóż na nim twarożek waniliowy, ciasteczka migdałowe i pistacje. 
 

Więcej podobnych przepisów