Compote z rabarbaru można przygotować 2 dni przed podaniem • Pistacje również można kandyzować wcześniej; do momentu podania należy przechowywać je w suchym miejscu bez dostępu powietrza.
COMPOTE: Pokrój rabarbar na równe kawałki i podsmaż je w garnku na maśle; zwróć uwagę, aby się nie przyrumieniły • Dodaj pozostałe składniki i ugotuj je na krem; nie szkodzi, jeśli rabarbar się rozgotuje • Schłódź w lodówce.
TWAROŻEK WANILIOWY: Wymieszaj twarożek, cukier waniliowy i sok z cytryny • Na patelni rozgrzej nierafinowany cukier • Dodaj pistacje i zamieszaj, przełóż na papier do pieczenia i odstaw, aby zesztywniały • Posiekaj kandyzowane orzeszki i wymieszaj je z twarożkiem.
SPOSÓB PODANIA: Przełóż compote z rabarbaru do 8 wysokich szklanek • Połóż na nim twarożek waniliowy, ciasteczka migdałowe i pistacje.