Koszyk

×

CZARNE SEZAMKI (Thermomix TM6)

Czarne_sezamki_DSC_5672_H (1)

(40 sztuk)

250 g ziaren czarnego sezamu
350 g cukru
120 g miodu
40 g wody
2 szczypty soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1000 g wody (do mycia wstępnego)
50 g octu (do mycia wstępnego)
 

PRZEPIS I ZDJĘCIE: THERMOMIX

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę i odważ do niej sezam • Odważony sezam upraż na suchej patelni, na średniej mocy palnika (3-4 minuty), często mieszając • Uprażony sezam przesyp z powrotem do miski i odstaw.

Aby uzyskać najlepszy rezultat podczas karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi • Rozpoczęcie gotowania powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego • Do naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj miód, 40 g wody i sól, uruchom karmelizowanie bez założonej miarki • W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw • Przygotuj drugi arkusz papieru do pieczenia (około 40 x 40 cm) • Do naczynia miksującego dodaj masło, sodę oczyszczoną, ekstrakt z wanilii i uprażony wcześniej sezam • Mieszaj 40-50 sekund w temperaturze 100°C na obrotach 2 • Natychmiast przełóż masę na przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni za pomocą kopystki • Przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia i odstaw • Za pomocą kopystki natychmiast zgarnij pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie mycia wstępnego.

Do naczynia miksującego wlej 1000 g wody i ocet • Uruchom mycie wstępne po tłuszczu i karmelu • W tym czasie przykrytą papierem do pieczenia masę wyrównaj za pomocą wałka do ciasta, odstaw na około 10 minut, aby masa lekko stężała • Zdejmij górny arkusz papieru do pieczenia i ostrym nożem natnij na częściowo stężałej masie paski 6 x 3 cm, aby powstało łącznie 40 sezamków • Odstaw na mniej więcej 1 godzinę do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy • Połam na kawałki wzdłuż naciętych linii • Czarne sezamki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku i podawaj jako deser lub przekąskę.

Więcej podobnych przepisów