Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czekoladę i rozdrobnij ją 5 sekund na obrotach 7 • Dodaj mleko, śmietanę, kakao, żelatynę, cukier i cukier waniliowy, podgrzewaj 10 minut w temperaturze 90°C na obrotach 2.5 • Przelej do 6 ceramicznych kokilek średnicy 9 cm i wysokości 5 cm lub filiżanek • Odstaw do ostudzenia na około 30 minut, następnie odstaw do lodówki na około 3 godziny • Umyj naczynie miksujące.
MUS Z MANGO: Do naczynia miksującego włóż mango, dodaj sok z cytryny i żelatynę, rozdrobnij 10 sekund na obrotach 7 • Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i podgrzewaj 5 minut w temperaturze 90°C na obrotach 2 • Przełóż do innego naczynia, odstaw do ostudzenia, a następnie odstaw do lodówki do momentu podania • Czekoladową panna cottę z czarnym kakao przełóż na talerzyki (patrz wskazówki) • Podawaj z musem z mango i owocami jagodowymi.
WSKAZÓWKI: Przepis cukier waniliowy znajduje się na platformie Cookidoo • Aby w łatwiejszy sposób przełożyć panna cottę na talerze, należy ostrożnie zanurzyć kokilki z deserem na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie odwrócić je do dnem do góry.