Pokrusz drożdże w misce • Wlej wodę i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą • Dodaj pozostałe składniki i szybko wymieszaj je łyżką • Odstaw do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny • Wyłóż ciasto (ma dość luźną konsystencję) na stolnicę posypaną mąką i podziel je na dwie części • Ostrożnie rozciągając ciasto, uformuj z niego prostokąty • Na środku posyp je startą czekoladą, tworząc podłużny pas, a następnie zwiń wzdłuż • Skręć rulony tak, by powstały skośne bagietki, przełóż je na blachę (najlepiej taką do pieczenia bagietek) wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do lodówki na noc do wyrośnięcia lub odstaw na godzinę, by wyrosło
w temperaturze pokojowej • Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C • Wyjmij i studź na kratce.
(2 sztuki)
25 g drożdży
600 g wody o temperaturze 37°C
10 g soli
360 g mąki pszennej chlebowej
100 g gorzkiej czekolady
PRZEPIS: ÅSA SWANBERG
ZDJĘCIE: MALOU HOLM