Posiekaj migdały na duże kawałki • Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki z wyjątkiem jagód • Zagotuj w garnku olej, sok z jagód i miód, a następnie skrop nimi mieszaninę suchych składników • Wymieszaj i lekko posklejaj dłońmi w grudki • Przełóż na blachę i piecz 25-30 minut w środkowej części piekarnika w temperaturze 200°C • Od czasu do czasu zamieszaj • Odstaw, aby granola wystygła • Dodaj jagody i wymieszaj • Przechowuj granolę w słoiku.
100 ml słodkich migdałów
200 ml łuskanych ziaren słonecznika
500 ml płatków owsianych
500 ml płatków żytnich
100 ml siemienia lnianego
100 ml otrębów owsianych
2 łyżeczki prawdziwej wanilii w proszku
100 ml miodu
4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
200 ml soku z jagód
100 ml suszonych jagód
PRZEPIS: ÅSA SWANBERG
ZDJĘCIE: MALOU HOLM