Koszyk

×

MARYNOWANE ZĄBKI CZOSNKU

mzc

(ok. 400 ml)

5 główek czosnku
150 ml octu balsamicznego
½ łyżeczki soli
1 mały pęczek tymianku
4 gałązki rozmarynu
6 listków bazylii
ok. 300 ml oleju rzepakowego

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Ząbków czosnku nie należy gotować zbyt długo, ponieważ staną się papkowate i będą się rozpadać. W naszym przepisie możesz dowolnie dobierać zioła i przyprawy.


Rozdziel ząbki czosnku i gotuj je tak długo, aż będą miękkie, lecz jędrne w środku • Obierz ząbki czosnku • W occie rozpuść sól i zalej nim czosnek • Marynuj przez około 2 doby • W słoikach układaj warstwami na przemian czosnek i zioła • Dolej do nich odrobinę octu i uzupełnij olejem rzepakowym.

Więcej podobnych przepisów