Koszyk

×

MARYNOWANY ŚLEDŹ Z MAŚLANKĄ, OGÓRKIEM I KOPERKIEM

sledz

(4 porcje)

12 filetowanych śledzi
bałtyckich
50 g octu
50 g cukru
50 g soli
100 ml wody

MARYNOWANY OGÓREK
100 g ogórka
20 ml octu
40 g cukru
60 g wody
5 g soli
10 g posiekanego koperku

SOS Z MAŚLANKI
100 ml maślanki
10 g soli

OLEJ KOPERKOWY
50 g koperku
100 ml oleju o neutralnym
smaku
2 g soli

SŁODOWA KRUSZONKA
50 g mąki słodowej
25 g masła
20 g syropu cukrowego

 

PRZEPIS: JORD/HELSINKI
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Opłucz filety śledziowe w zimnej wodzie i osusz • Podgrzej wodę • Dodaj cukier, sól i ocet • Wystudź zalewę • Ryby oraz zalewę włóż do worka próżniowego • Zamknij próżniowo i odłóż na 24 godziny do lodówki.

MARYNOWANY OGÓREK: Pokrój ogórek w plastry o grubości ok. 2 mm • Podgrzej wodę • Dodaj cukier, sól, koperek i ocet • Ogórki oraz zalewę włóż do worka próżniowego • Zamknij próżniowo, odłóż na godzinę do lodówki.

SOS Z MAŚLANKI: Wymieszaj maślankę z solą.

OLEJ KOPERKOWY: Blanszuj koperek 30 sekund, a następnie schłodź go w wodzie z lodem • Dokładnie osusz • Blenduj z olejem w Thermomixie rozgrzanym do temperatury 50°C do uzyskania gładkiej masy • Przecedź przez sito.

SŁODOWA KRUSZONKA: Zmieszaj składniki w blenderze • Piecz kruszonkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

SPOSÓB PODANIA: Na środku talerza ułóż marynowane śledzie • Udekoruj słodową kruszonką • Podawaj razem z sosem z maślanki i olejem koperkowymi zmieszanymi w dzbanuszku • Wlej sos na talerz podczas serwowania dania.
 

Więcej podobnych przepisów