Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie na około 5 minut, a następnie dokładnie je odciśnij • Posiekaj czekoladę • Mieszając, podgrzewaj w garnku mleko z cukrem, żółtkami i miodem, a gdy tylko zacznie się gotować, natychmiast zdejmij z palnika • Dodaj listki żelatyny i mieszaj, aż się rozpuszczą • Dodaj czekoladę i przelej masę do miski ze stali nierdzewnej • Odstaw ją w chłodne miejsce i od czasu do czasu mieszaj, aby masa nie stężała • Ubij śmietanę i dodaj ją do chłodnej masy • Przełóż do miseczek lub pucharków
i odstaw w zimne miejsce na około godziny • Podawaj z bitą śmietaną.
(8 porcji)
200 g gorzkiej czekolady
3 listki żelatyny
300 g mleka
100 g drobnego cukru
180 g żółtek
20 g miodu
350 g śmietany kremówki
DO PODANIA
bita śmietana
PRZEPIS: ÅSA SWANBERG
ZDJĘCIE: MALOU HOLM