Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał około 10 cm ponad brzeg formy • Formę postaw na blasze do pieczenia i odstaw.
Do naczynia miksującego włóż serek, dodaj cukier, mieszaj przy pomocy kopystki 30 sekund obrotach 6 • Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego • Mieszaj przy pomocy kopystki kolejne 30 sekund na obrotach 5.5.
Dodaj jajka, śmietanę, mąkę, ekstrakt z wanilii i sól • Mieszaj 30 sekund na obrotach 5 • Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i mieszaj kolejne 1,5 minuty na obrotach 5 lub do uzyskania gładkiej konsystencji • Masę przelej do przygotowanej formy • Piecz 60 minut w temperaturze 200°C, aż powierzchnia sernika mocno się zrumieni (patrz wskazówki) • Ciasto pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia (około 2 godziny), następnie przełóż na duży talerz.
WSKAZÓWKI: Sernik baskijski podczas pieczenia rośnie, następnie opada, tworząc charakterystyczne podwyższone brzegi • Mocno przypieczona skórka sprawia, że ciasto zyskuje karmelowy posmak.
WARIANT: Sernik możesz podawać z dodatkiem świeżych owoców jagodowych lub oprószony cukrem pudrem.