Koszyk

×

SERNIK BASKIJSKI (Thermomix TM6, TM5)

Sernik_baskijski_DSC_5870_H

(12 porcji)

900 g kremowego śmietankowego serka typu Philadelphia (podzielonego na kawałki)
250-320 g cukru
6 dużych jajek
450 g śmietany 30%
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
 

PRZEPIS I ZDJĘCIE: THERMOMIX

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał około 10 cm ponad brzeg formy • Formę postaw na blasze do pieczenia i odstaw.

Do naczynia miksującego włóż serek, dodaj cukier, mieszaj przy pomocy kopystki 30 sekund obrotach 6 • Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego • Mieszaj przy pomocy kopystki kolejne 30 sekund na obrotach 5.5.

Dodaj jajka, śmietanę, mąkę, ekstrakt z wanilii i sól • Mieszaj 30 sekund na obrotach 5 • Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i mieszaj kolejne 1,5 minuty na obrotach 5 lub do uzyskania gładkiej konsystencji • Masę przelej do przygotowanej formy • Piecz 60 minut w temperaturze 200°C, aż powierzchnia sernika mocno się zrumieni (patrz wskazówki) • Ciasto pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia (około 2 godziny), następnie przełóż na duży talerz.

WSKAZÓWKI: Sernik baskijski podczas pieczenia rośnie, następnie opada, tworząc charakterystyczne podwyższone brzegi • Mocno przypieczona skórka sprawia, że ciasto zyskuje karmelowy posmak.

WARIANT: Sernik możesz podawać z dodatkiem świeżych owoców jagodowych lub oprószony cukrem pudrem.

Więcej podobnych przepisów