Koszyk

×

ŚMIETANA, RABARBAR, BIAŁA CZEKOLADA, MIGDAŁY

ŚMIETANA, RABARBAR, BIAŁA CZEKOLADA, MIGDAŁY

(4 porcje)

PANNA COTTA
400 ml śmietanki
100 g cukru
5 listków żelatyny
skórka starta z 1 cytryny
600 ml śmietany 12%

RABARBAR
100 g rabarbaru
2 łyżki cukru

PRAŻONA BIAŁA CZEKOLADA
100 g białej czekolady

DO PODANIA
szczawik
beza migdałowa
puder czereśniowy

 

PRZEPIS: TITTI QVARNSTRÖM / FOLK MAT & MÖTEN
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

 

PANNA COTTA: Namocz żelatynę w zimnej wodzie • Zagotuj śmietankę z cukrem, rozpuść w niej żelatynę • Dodaj startą skórkę cytryny • Odstaw do ostygnięcia i dodaj śmietanę • Przelej do
formy i mroź co najmniej cztery godziny przed podaniem. 

RABARBAR: Pokrój rabarbar w kostkę, wymieszaj z cukrem i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej trzydzieści minut.

PRAŻONA BIAŁA CZEKOLADA: Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C • Posiekaj czekoladę na drobne kawałki i rozłóż na silikonowej macie lub papierze do pieczenia • Zapiekaj, aż czekolada będzie złotawa • Odstaw do ostygnięcia • Posiekaj lub połam na posypkę.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj panna cottę z kilkoma łyżkami rabarbaru i łyżką czekolady • Udekoruj bezą migdałową, pudrem czereśniowym i szczawikiem.
 

Więcej podobnych przepisów