Koszyk

×

SZPINAKOWE SZPECLE Z SOSEM ŚMIETANOWYM

szpecle

(4 porcje)

80 g ugotowanego szpinaku
1 jajko
50 ml wody
sól
szczypta tartej gałki
muszkatołowej
125 g mąki

SOS ŚMIETANOWY Z SZYNKĄ
50 g gotowanej szynki
1 łyżeczka masła
200 ml śmietany
1 łyżka parmezanu
pieprz
sól
 

PRZEPIS: PUR SÜDTIROL
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Szpinak zblenduj z jajkiem, wodą, solą i gałką muszkatołową • Dodaj mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję • Za pomocą krajalnicy do szpecli krój ciasto bezpośrednio nad gotującą się wodą • Odcedź ugotowane kluski.

SOS ŚMIETANOWY Z SZYNKĄ: Podsmaż szynkę na maśle • Dodaj śmietanę, parmezan, sól i pieprz • Gotuj chwilę • Dodaj szpecle • Podawaj od razu.

Więcej podobnych przepisów