CIASTO MIGDAŁOWE: W mikserze utrzyj masło z cukrem, wanilią i na przemian dodawaj mąkę migdałową z jajkami, a na koniec wlej rum • Całość przykryj folią i schowaj do lodówki • Następnie w formie metalowej ułóż na spodzie wypieczone sable, a całość przykryj schłodzonym kremem migdałowym i owocami • Piecz ok. 25 minut w temperaturze 165°C.
KREM: Śmietanę zagotuj razem z cukrem, na koniec dodając drobno startą skórkę z cytryny i limonki • Przykryj folią i schowaj na noc do lodówki • Następnego dnia zalej uprzednio przygotowaną śmietaną, dodaj mascarpone i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
SABLE: Utrzyj masło z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji • Dodaj sól, jajka i mieszaj ok. 30 sekund • Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj • Całość zawiń w folię i schowaj do lodówki • Po schłodzeniu rozwałkuj i wytnij koło o średnicy blachy, w której będzie wypiekany krem migdałowy • Następnie piecz w 165°C ok. 8 minut.
SPOSÓB PODANIA: Gotową tartę udekoruj ubitym kremem i świeżymi owocami oraz figą (opcjonalnie można też posypać prażonymi orzechami lub pokruszonym ciastem).