Znakomici szefowie kuchni nie raz udowodnili nam, że grill to nie jedynie sposób na spędzanie ciepłych, letnich wieczorów, ale prawdziwa sztuka kulinarna. Dawno minęły już czasy, kiedy na ruszt wrzucaliśmy jedynie kiełbasę, karkówkę i kawałek chleba. Dziś nawet domorośli miłośnicy barbecue starannie wybierają i przygotowują mięso, nie bojąc się żeberek, czy rostbefu. Chętnie sięgają po drób, ryby, sery oraz mało popularne u nas do niedawna owoce morza, jak omułki i przegrzebki. Wybierają oryginalne przepisy na dania, ale i dbają o różnorodne dodatki. Chętnie grillujemy też warzywa: od bakłażana, cukinii i papryki, po pasternak i buraki. A owoce z grilla? Dlaczego nie! Jeszcze ciepłe, z dodatkiem zimnych lodów tworzą absolutnie idealny deserowy duet. Ale to nie koniec naszej grillowej historii. Jest jeszcze jeden element, bez którego nie odbędzie się żadne prawdziwie amerykańskie barbecue – sosy. Ich dodatek sprawi, że dania nabiorą jeszcze więcej charakteru. Wystarczy jeden rodzaj mięsa, warzywa, a do tego parę rodzajów sosów, dipów, sals, czy smakowego masła i uczta gotowa.
Najpopularniejsze dodatki to oczywiście sos czosnkowy i masło czosnkowe. Nic dziwnego. Intensywnym aromatem małych, białych ząbków nie sposób się znudzić. Aby klasyk urozmaicić dodajmy do czosnku jeszcze jeden intensywny smak, jak suszone pomidory, czy bazylia. Prosta i wyrazista propozycja to również sos musztardowy. Wystarczy odrobina śmietany, lub jogurtu, musztarda i sos gotowy. Jeśli chcemy jednak spróbować czegoś innego, możliwości jest nieskończenie wiele: chrzan z rukolą, ser kozi, topinambur, pieczone chorizo, porzeczki, ananas, a nawet kakao i kawa. Nie bójmy się eksperymentować i tworzyć niecodzienne połączenia w jogurtowej, olejowej lub maślanej bazie. Bez wątpienia wiele inspiracji dostarczają nam kuchnie świata. Wystarczy wymienić wspomnianą kuchnię amerykańską i jej legendarny sos barbecue, którego wersje można mnożyć w nieskończoność, czy kuchnię meksykańską z salsami, które są idealnym dodatkiem do grillowanych dań rybnych i mięsnych. Obok najbardziej znanej salsy verde, zielonego sosu, istnieją setki jej odmian od bardzo łagodnych do niesłychanie pikantnych, jak Chipotle salsa czy Habanero salsa, które swoje nazwy biorą od gatunków tamtejszych papryczek.
Stworzenie domowego sosu do grilla nie wymaga wiele pracy, a efekt może być naprawdę imponujący. Dodatek może całkowicie odmienić smak dania, przełamać i ożywić jego dymny aromat, dodać mu dodatkowego wymiaru. Warto zatem skorzystać z inspirujących przepisów i stworzyć swoje własne aromatyczne kompozycje.
Przepisy na nasze sosy i dipy znajdziecie tutaj.