W tym roku minie 10 lat od chwili, gdy ukazało się pierwsze wydanie FOOD & FRIENDS. Byliśmy wówczas pierwszym z prawdziwego zdarzenia lifestylowym magazynem kulinarnym w kraju. Nasze autorskie reportaże realizowaliśmy w kilkudziesięciu krajach, stąd lockdown był dla nas dużym wyzwaniem. Przez ostatnią dekadę z wielkim uznaniem obserwowaliśmy jednak także rodzimą scenę kulinarną. Zatem gdy pojawiły się pierwsze informacje o powrocie do tak zwanej nowej normalności i możliwości otwarcia lokali, mieliśmy już plan, który nazwaliśmy TOUR de FRIENDS.
Postanowiliśmy odwiedzić choć kilka miast, naszych przyjaciół restauratorów i 25 fantastycznych szefów kuchni, którzy od niemal dekady goszczą na łamach naszego magazynu. Czasy mamy wyjątkowe, więc i przesłanie tej wyprawy było wyjątkowe. Międzynarodowa grupa 25 zaproszonych do wydarzenia TOUR de FRIENDS kucharzy podjęła się przygotowania niezwykłych dań stworzonych z sercem dla ludzi z wielkim sercem. Zostaną one wkrótce zaserwowane podczas wyjątkowych kolacji honorujących „25 Wspaniałych” w podziękowaniu za dobro, które czynią tym szczególnym czasie.
Podczas liczącej 1400 kilometrów podróży po Polsce odwiedziliśmy Trójmiasto, Warszawę, Kraków, Wrocław i Poznań. W tak wyjątkowych miejscach jak hotel Hilton Gdańsk, Hotel Warszawa, Hotel Stary w Krakowie, podwrocławski Zamek Topacz oraz City Park Poznań powstały często premierowe autorskie dania, prezentowane w tej edycji magazynu.
Nasza czerwcowa wyprawa dobiegła końca. To jednak nie koniec TOUR de FRIENDS. Już wkrótce specjalna kapituła wsparta przez media oraz lokalne społeczności wyłoni w pięciu odwiedzonych przez nas regionach „25 Wspaniałych”, osoby, które w ostatnim czasie robią dla nas wyjątkowo wiele w walce z pandemią. To właśnie im wszyscy ci fantastyczni szefowie kuchni zadedykowali swoje dania, które zaserwują podczas kilku kameralnych kolacji w odwiedzonych przez nas miastach. Będzie podczas nich okazja do spotkania i osobistego podziękowania za dobro i poświęcenie „Wspaniałych”.
W skład kapituły złożonej z wybitnych postaci krajowej sceny biznesu i hotelarstwa weszli: Konrad Pokutycki – prezes zarządu BSH (Gaggenau, Siemens, Bosch), Filip Wójcikiewicz – HLT, właściciel Hilton Gdańsk, Wiesław Likus – właściciel Grupy Likus Hotele i Restauracje, Radosław Fronc – właściciel Main Square Hospitality Group, Dorota Michalak-Kurzewska – właścicielka Topacz Investment, Zamek Topacz oraz ATM Grupa, i Wiesław Prusiecki – prezes zarządu Grupy Konkret, do której należą między innymi City Park Poznań oraz Twierdza Modlin.
Partnerami TOUR de FRIENDS są: BMW, Gaggenau, Cisowianka Perlage, San Marzano Wines, Vininova, Wirtualna Polska oraz The Best Chef.
TEKST: IGOR GRZESZCZUK
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA
Reportaże z TOUR de FRIENDS możecie znaleźć w 47. numerze magazynu FOOD & FRIENDS