Mimo, że od śmierci Leonarda da Vinci minęło całe pięćset lat, dzieło geniusza renesansu nie przestaje inspirować kolejne pokolenia. Urodzony pod Florencją i tworzący tam przez wiele lat swojej kariery artysta został w roku wielkiej rocznicy upamiętniony podczas licznych wydarzeń.
FOOD & FRIENDS wpisało się w te obchody wyjątkową florencko-krakowską edycją magazynu oraz niezwykłym wydarzeniem kulinarnym Vinci Dining, które odbyło się 3 października we wnętrzach krakowskiej restauracji Szara Gęś. Niezrównanym współorganizatorem był Radosław Fronc i jego zespół z Main Square Hospitality Group.
Kraków jako miejsce gali zostało wybrane nieprzypadkowo. Miasto ma bardzo silne historyczne związki z Włochami, jest także miejscem, gdzie zobaczyć można słynne dzieło da Vinci – „Dama z gronostajem”. Co więcej stolica małopolski, jako pierwsze w historii miasto, została uhonorowana w tym roku tytułem Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Nie bez znaczenia była również obecność i zaangażowanie Konsul Honorowej Republiki Włoch w Krakowie Katarzyny Likus, która wniosła ogromny wkład w tworzenie florencko – krakowskiej edycji oraz koncepcję wydarzenia.
Na nasze zaproszenie do Krakowa przybyli wybitni szefowie kuchni z Italii, by wspólnie z krakowskimi kolegami zainspirowani postacią Leonarda da Vinci przygotować godną mistrza kolację. Znakomite menu degustacyjne zaprezentowali Filippo Saporito z florenckiej La Leggenda dei Frati oraz „nasz Włoch” Andrea Camastra z warszawskiej Senses Restaurant.
Szefów gościli Michał Stężalski z restauracji Szara Gęś oraz Robert Koczwara z należącej również do MSHG Fiorentiny. Osobowości kulinarne podjęły wyjątkowe wyzwanie i przygotowały siedem niezwykłych dań.
Wśród nich znalazła się zupa ślimakowa, której receptura zainspirowana została oryginalnym przepisem pozostawionym przez samego Leonarda da Vinci, risotto, o wyjątkowej barwie fioletu, który miał szczególne znaczenie dla artysty oraz mus z wątróbki z uwielbianą w epoce renesansu figą, wykorzystywaną wtedy do każdego niemal dania od deserów po dodatek do sosów.
GOSPODARZE
Michał Stężalski / Szara Gęś, Kraków
Zupa ślimakowa
Układ planetarny – marcepan, kawa, mleczna czekolada
Robert Koczwara / Fiorentina, Kraków
Pstrąg ojcowski, pikantne pikle, konfitura z kapusty, kawior
Pierś gęsi, dynia piżmowa, cydr, pigwa
WŁOSCY MISTRZOWIE
Andrea Camastra / Senses, Warszawa
CAPRESE
Filippo Saporito / La Leggenda dei Frati, Florencja
Fioletowy ryż Leonarda
Mus renesansowej damy
Niezwykłemu deserowi, który przyjął kształt układu słonecznego towarzyszyła kawa Lavazza ¡Tierra! Selection 100% Arabica oraz ¡Tierra! Selection Brazil Blend.
Wyśmienite wina zapewnili partnerzy wydarzenia: polski importer Vininova wraz z czołowym producentem z włoskim San Marzano.
Goście studzili emocje wodą Cisowianka Perlage oraz koktajlem Lavazza Coffee Spritz. Wyjątkową atmosferę wieczoru zapewnił prowadzący Olivier Janiak.
Dziękujemy naszym partnerom, którymi byli: Dealer Audi – Porsche Kraków, Lavazza, Cisowianka Perlage, San Marzano, Vininova, Miasto Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 oraz Konsulat Honorowy Włoch w Krakowie.
TEKST: IGOR GRZESZCZUK, MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA