Mimo, że od śmierci Leonarda da Vinci minęło całe pięćset lat, dzieło geniusza renesansu nie przestaje inspirować kolejne pokolenia. Urodzony pod Florencją i tworzący tam przez wiele lat swojej kariery artysta został w roku wielkiej rocznicy upamiętniony podczas licznych wydarzeń.
FOOD & FRIENDS wpisało się w te obchody wyjątkową florencko-krakowską edycją magazynu oraz niezwykłym wydarzeniem kulinarnym Vinci Dining, które odbyło się 3 października we wnętrzach krakowskiej restauracji Szara Gęś. Niezrównanym współorganizatorem był Radosław Fronc i jego zespół z Main Square Hospitality Group.
![FOOD & FRIENDS](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1748.jpeg)
![Szara Gęś](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1710.jpeg)
![Audi e-tron na krakowskim rynku](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1491.jpeg)
Kraków jako miejsce gali zostało wybrane nieprzypadkowo. Miasto ma bardzo silne historyczne związki z Włochami, jest także miejscem, gdzie zobaczyć można słynne dzieło da Vinci – „Dama z gronostajem”. Co więcej stolica małopolski, jako pierwsze w historii miasto, została uhonorowana w tym roku tytułem Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Nie bez znaczenia była również obecność i zaangażowanie Konsul Honorowej Republiki Włoch w Krakowie Katarzyny Likus, która wniosła ogromny wkład w tworzenie florencko – krakowskiej edycji oraz koncepcję wydarzenia.
![Powitanie](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1803.jpeg)
![Powitanie](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1717.jpeg)
![Radosław Fronc](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1698_1.jpeg)
Na nasze zaproszenie do Krakowa przybyli wybitni szefowie kuchni z Italii, by wspólnie z krakowskimi kolegami zainspirowani postacią Leonarda da Vinci przygotować godną mistrza kolację. Znakomite menu degustacyjne zaprezentowali Filippo Saporito z florenckiej La Leggenda dei Frati oraz „nasz Włoch” Andrea Camastra z warszawskiej Senses Restaurant.
![Olivier Janiak](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1759_0.jpeg)
![Andrea i Filippo](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1812.jpeg)
![FIlippo i Andrea](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1916.jpeg)
Szefów gościli Michał Stężalski z restauracji Szara Gęś oraz Robert Koczwara z należącej również do MSHG Fiorentiny. Osobowości kulinarne podjęły wyjątkowe wyzwanie i przygotowały siedem niezwykłych dań.
![Zupa ślimakowa](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/Zupa.jpg)
![Szefowie kuchni](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1789.jpeg)
Wśród nich znalazła się zupa ślimakowa, której receptura zainspirowana została oryginalnym przepisem pozostawionym przez samego Leonarda da Vinci, risotto, o wyjątkowej barwie fioletu, który miał szczególne znaczenie dla artysty oraz mus z wątróbki z uwielbianą w epoce renesansu figą, wykorzystywaną wtedy do każdego niemal dania od deserów po dodatek do sosów.
![Pstrąg](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/Pstrag.jpg)
GOSPODARZE
Michał Stężalski / Szara Gęś, Kraków
Zupa ślimakowa
Układ planetarny – marcepan, kawa, mleczna czekolada
Robert Koczwara / Fiorentina, Kraków
Pstrąg ojcowski, pikantne pikle, konfitura z kapusty, kawior
Pierś gęsi, dynia piżmowa, cydr, pigwa
![CAPRESE](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/Caprese4.jpg)
![Andrea Camastra](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2095.jpeg)
![Filippo](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1979.jpeg)
![Risotto](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/Risotto.jpg)
![Goście](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1828.jpeg)
WŁOSCY MISTRZOWIE
Andrea Camastra / Senses, Warszawa
CAPRESE
Filippo Saporito / La Leggenda dei Frati, Florencja
Fioletowy ryż Leonarda
Mus renesansowej damy
![Audi](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2120_0.jpeg)
![Audi e-tron](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2168.jpeg)
![Nagroda od MSHG](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2230.jpeg)
![Układ planetarny](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/Uklad.jpg)
Niezwykłemu deserowi, który przyjął kształt układu słonecznego towarzyszyła kawa Lavazza ¡Tierra! Selection 100% Arabica oraz ¡Tierra! Selection Brazil Blend.
![Lavazza](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2464.jpeg)
![Lavazza](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2457.jpeg)
![Lavazza](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2562.jpeg)
![Lavazza](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2272.jpeg)
![Lavazza](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2288.jpeg)
![Chór](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2154.jpeg)
Wyśmienite wina zapewnili partnerzy wydarzenia: polski importer Vininova wraz z czołowym producentem z włoskim San Marzano.
![Nagroda San Marzano](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/Sessantani.jpg)
![San Marzano](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2526.jpeg)
![San Marzano](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1898.jpeg)
![Vinonova](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1731.jpeg)
Goście studzili emocje wodą Cisowianka Perlage oraz koktajlem Lavazza Coffee Spritz. Wyjątkową atmosferę wieczoru zapewnił prowadzący Olivier Janiak.
![Cisowianka Perlage](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2577.jpeg)
![Ania Rząsa](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/Ania-Rzasa.jpg)
![Katarzyna Likus](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/Katarzyna-Likus.jpg)
![Goście](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1936.jpeg)
Dziękujemy naszym partnerom, którymi byli: Dealer Audi – Porsche Kraków, Lavazza, Cisowianka Perlage, San Marzano, Vininova, Miasto Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 oraz Konsulat Honorowy Włoch w Krakowie.
![Grande Finale](https://foodandfriends.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC_2368-Edit-Edit.jpeg)
TEKST: IGOR GRZESZCZUK, MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA