10 lat FOOD & FRIENDS

Nasza podróż zaczęła się jedenaście lat temu, kiedy wpadliśmy na szalony pomysł, żeby Szwedka i Polak, których dzieliło morze, założyli nowy magazyn kulinarno-lifestylowy. W tym roku minęło 10 lat, od kiedy wydany został pierwszy magazyn FOOD & FRIENDS. Parafrazując Mistrza, „Czas prędko płynie, kiedy dobrze się bawisz”. Tak właśnie myślimy o tej rocznicy, choć wydaje się, jakby to było wczoraj. Jubileuszowy numer w całości poświęcamy polskiej scenie kulinarnej i wielu wybitnym postaciom, które ją w ostatnich latach kształtowały, a zarazem, często nawet wielokrotnie, gościły na naszych łamach. Zapraszamy na wyjątkową kulinarną podróż godną dziesięciolecia, gdzie nie zabraknie ciekawych rozmów, ale i świetnego gotowania oraz wielu przepisów od najlepszych.

Heart by Amaro. Zakopiańskie Bystro. Po sukcesie jego atelier Amaro wiele razy spekulowano, czy ten znany szef kuchni pójdzie za ciosem i stworzy kolejną restaurację. Niemal dziewięć lat po atelier, w lipcu podwoje otworzył kolejny autorski projekt Modesta – Heart by Amaro. I choć rozważał wcześniej inne opcje lokalizacji, niekoniecznie w naszym kraju, wybór padł na Zakopane.

Heart by Amaro
Heart by Amaro


Karol Okrasa. Kucharzem się jest, szefem się bywa. Firmowana nazwiskiem Karola Okrasy restauracja Platter w warszawskim hotelu Intercontinental skończyła w tym roku podobnie jak nasz magazyn dziesięć lat. Z Karolem spotkaliśmy się w niej pierwszy raz dziewięć lat temu. Teraz, by przypomnieć tamtą wizytę, zabieramy ze sobą na spotkanie archiwalny numer FOOD & FRIENDS, w którym znalazł się tekst poświęcony restauracji. Karol nie ukrywa rozbawienia tym, co widzi na zdjęciach.

Karol Okrasa
Karol Okrasa


Robert Sowa. Czas przemyśleń, czas bliskości. – Czytając wywiad z Gordonem, utwierdziłem się w przekonaniu, że najważniejsza w kuchni jest prostota oparta na najlepszych składnikach. Chcę jeszcze bardziej postawić na regionalne smaki: olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia obok oliwy z Grecji, obok ośmiornicy na lunche serwować nasze rodzime sandacze, sięgać po wędzone węgorze, które przywożę z Podlasia – mówi nam Robert Sowa.

Robert Sowa
Robert Sowa


Grzegorz Łapanowski. Nie róbmy bożka z jedzenia.  Grzegorz Łapanowski – choć podkreśla, że nie jest szefem kuchni – nam zawsze się kojarzy przede wszystkim ze świetnym gotowaniem. Poznaliśmy się niemal dekadę temu i przez te lata śledziliśmy na bieżąco jego karierę oraz kolejne przedsięwzięcia, które budziły nasz podziw i inspirowały. Dziś odwiedzamy go i Magdę oraz ich córeczkę Jadzię w mieszkaniu na Mokotowie. Nasz gospodarz przygotowuje dla nas lunch.

Grzegorz Łapanowski
Grzegorz Łapanowski


Kurt Scheller. Poszerzajcie horyzonty. Dla polskich szefów kuchni jest chyba jednym z największych autorytetów, spod jego ręki wyszło tak wielu znanych dziś kucharzy, że można by im poświęcić osobny artykuł. Kurt Scheller jest Szwajcarem związanym z Polską już od ćwierćwiecza. Swoją sławę w świecie profesjonalistów wykorzystał do stworzenia akademii swojego imienia, w której przez lata wyszkoliły się tysiące adeptów sztuki kulinarnej. Wielu foodies i kucharzy amatorów trafiło najpierw do jego studia na ulicę Piękną, Międzynarodową, a ostatnio pod nowy adres w podwarszawskich Jawczycach.

Kurt Scheller
Kurt Scheller


Aleksander Baron. Nowy dom dla całej familii. Czy którykolwiek stołeczny foodie lub jakakolwiek osoba odwiedzająca Warszawę w ciągu ostatniej dekady może nie kojarzyć adresu Solec 44? Trudno w to uwierzyć. Twórca restauracji, która wzięła nazwę od swojego adresu, Aleksander Baron to z pewnością jedna z barwniejszych postaci krajowej sceny kulinarnej. FOOD & FRIENDS towarzyszył przez niemal dziesięć lat wielu projektom Barona. Jego najnowsze, jak to określa „covidowe” dziecko, powstało na styku Krakowskiego Przedmieścia i Powiśla na Skarpie Warszawskiej.

Baron the Family
Baron the Family


Daniel Pawełek. Tasty Ferment & Co. Gdy poznaliśmy Daniela Pawełka dziewięć lat temu, to choć jego pierwsza restauracja Butchery & Wine istniała zaledwie od paru miesięcy, biła od niego pewność restauratora, który zęby zjadł na tym biznesie. Rzeczywiście doświadczenie, które zdobywał na Wyspach Brytyjskich, a następnie w kraju, było imponujące. Butchery & Wine błyskawicznie stało się hitem, na koniec naszej wizyty padło więc pytanie, kiedy powstanie następny lokal. Daniel odpowiedział, że choć koncentruje całą energię na swym pierwszym „dziecku”, to „only the sky is the limit” i ma nadzieję, że wkrótce się pewnie do nas odezwie.

Daniel Pawełek
Daniel Pawełek


Darek Barański. Świetny szef kuchni i fajny gość. To jeden z tych szefów kuchni, z którym spędziliśmy chyba najwięcej czasu i którego pewnie znamy najlepiej. Profesjonalnie i prywatnie to człowiek, który w środowisku należy do jednych z najbardziej cenionych i lubianych w kraju. Wielu młodych adeptów kuchni bardzo chce właśnie pod bokiem tego kucharza rozwijać swoje umiejętności. Od dziesięciu lat nieprzerwanie związany jest z rodzinną firmą państwa Likusów.

Darek Barański
Darek Barański


Robert Makłowicz. Kulinarny globtroter YouTuber. Jest jedną z najbardziej znanych i wyrazistych postaci w mediach związanych z podróżami i kulinariami. Od ponad dwudziestu lat magnetyzuje widzów wspaniałymi opowieściami. My spotkaliśmy się z nim po raz pierwszy osiem lat temu, gdy podczas realizacji swojego programu odwiedził szwedzką Skanię, rodzinne strony naszej redaktor naczelnej Camilli Hultqvist. Potem była nasza rewizyta w Krakowie i sympatyczna znajomość z gastroglobroterem.

Robert Makłowicz
Robert Makłowicz


Małgorzata Minta. Wysoka kuchnia nas rozwija i nie odejdzie do lamusa. Jeżeli w kraju odbywa się jakieś ważne kulinarne wydarzenie, możecie być pewni, że będzie tam Małgosia Minta. Jeżeli coś takiego dzieje się za granicą, to również możliwe, że ją tam spotkacie, a na pewno będzie o nim sporo wiedziała. Jest jedną z najbardziej znanych dziennikarek kulinarnych, a także autorką popularnego bloga oraz dwóch książek.

Małgorzata Minta
Małgorzata Minta

 

TEKST: IGOR GRZESZCZUK, MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: SZYMON BRODZIAK, ARCHIWUM PRYWATNE MAŁGORZATY MINTY, MAŁGORZATA OPALA
Reportaże możecie znaleźć w 49. numerze magazynu FOOD & FRIENDS