Diamonds, Caviar & Champagne

Wśród przedsiębiorców i producentów, których prezentujemy w czwartej części #50FOODandFUTURE, znalazło się kilku stawiających nie na skalę, lecz na kunszt związany z rzemiosłem. Jednym z nich jest niewielkie gospodarstwo Pstrąg Ojcowski, za którego konceptem stoją Agnieszka Sendor i Magdalena Węgiel.

Historia hodowli pstrąga w Ojcowie liczy dziewięćdziesiąt lat, lecz już od bardzo dawna jest on kojarzony z tym regionem. Obecność licznych młynówek i kanałów prowadzących wodę do tartaków oraz małych rzeczek młynówek powodowała, że tamtejsze wody obfitowały w dzikiego pstrąga. Stawy hodowlane powstały tu jednak dopiero w latach 30. ubiegłego wieku założone przez Ludwikę Marię z Krasińskich Czartoryską. Była to jedna z pierwszych pstrągarni w tej części Polski. Po latach trudnej historii w 2014 zaniedbane, należące do Ojcowskiego Parku Narodowego stawy zostały wydzierżawione przez Magdalenę Węgiel i jej córkę Agnieszkę Sendor. Żadna z pań nie miała doświadczenia w hodowli ryb. Podjęły się jednak ambitnego zadania przywrócenia w ojcowskich stawach pstrąga potokowego. Przez lata stały się nie tylko specjalistkami w tej dziedzinie, ale i jednymi z najbardziej znanych hodowców pstrąga w Polsce. Magdalena Węgiel w 2018 roku za swoje działania została uhonorowana Europejską Nagrodą za Innowacje w Rolnictwie (Innovation Award for Women Farmer 2018). 

Diamonds, Caviar & Champagne 2021

Diamonds, Caviar & Champagne 2021

Premiera najnowszego numeru FOOD & FRIENDS zbiegła się z trzecią edycją wydarzenia, nad którym nasz magazyn objął patronat. Za Diamonds, Caviar & Champagne 2021 stoją marzenia Agnieszki Sendor i Patrycji Cyganek. Patrycja, międzynarodowy certyfikowany rzeczoznawca diamentów Najwyższej Rady Diamentów HRD w Antwerpii, członkini Stowarzyszenia Rzeczoznawców Jubilerskich i Polskiego Towarzystwa Gemmologicznego, podobnie jak Agnieszka zarządza rodzinną firmą z polskimi produktami premium – ekskluzywną marką jubilerską Syncret. Zainspirowana podróżami po świecie, przywiozła z wydarzenia w Mandarian Oriental w Hong Kongu ideę stworzenia wyjątkowego eventu. Do realizacji marzenia natchnęło ją spotkanie z Agnieszką. I tak zrodził się pomysł wydarzenia, które ma na celu celebrację luksusu i nieprzemijającego, wartościowego piękna stworzonego przez kobiety, Polki.

Diamonds, Caviar & Champagne 2021

Diamonds, Caviar & Champagne 2021

Diamonds, Caviar & Champagne 2021

Ideą eventu jest kompozycja koktajlu towarzyskiego oraz wystawy ekskluzywnej diamentowej biżuterii z kolekcji Syncret wraz z degustacją dostępnego tylko raz w roku, wyjątkowej ikry z Pstrąga Ojcowskiego potokowego. W tym roku Agnieszka i Patrycja do współpracy zaprosiły Hotel H15 Luxury Palace mieszczący się w zabytkowym budynku Pałacu Lubomirskich z XVI wieku przy ul. Jana 15 w Krakowie. Hotel należy do sieci Dobrych Hoteli a podczas wydarzenia spółkę reprezentowała Agnieszka Bucka, Dyrektor Operacyjna Regionu Południe.

Diamonds, Caviar & Champagne 2021

Diamonds, Caviar & Champagne 2021

Diamonds, Caviar & Champagne

Na tę wyjątkową okazję szef kuchni Mateusz Suliga przygotował menu skomponowane na bazie lokalnych produktów, których na co dzień używa w swojej kuchni. Wśród nich znalazł się Pstrąg Ojcowski, bryndza podhalańska, suska sechlońska czy bundz. 

TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE
O Pstrągu Ojcowskim przeczytacie w 53. numerze FOOD & FRIENDS.