GRILLOWANY SANDACZ, PODAWANY Z SALSĄ Z MANGO I KOLENDRY

Rozgrzej grill do wysokiej temperatury • Sandacza od strony mięsa posyp solą, a od strony skóry nasmaruj go oliwą • Grilluj sandacza skórką do dołu przez około 3 minuty, aż zacznie stawać się biały od strony mięsa • Obróć rybę i grilluj ją z drugiej strony przez kolejną minutę • Wewnętrzna temperatura sandacza powinna wynosić 45°C.

SALSA Z MANGO: Obierz mango i pokrój je w drobną kostkę • Obierz czosnek i drobno go posiekaj • Usuń gniazdo nasienne z chili i posiekaj drobno papryczkę • Z limonki zetrzyj drobno zewnętrzną, zieloną skórkę, a z owocu wyciśnij sok • Wymieszaj wszystkie składniki (chili dodawaj niewielkimi porcjami, ciągle próbując, ponieważ ostrość smaku może się różnić) z miodem i kolendrą • Dopraw solą.

SAŁATKA Z KREWETEK, AWOKADO I RUKOLI: Przekrój awokado, usuń z nich pestki, wydrąż miąższ i pokrój je w kostkę • Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w piórka • Wymieszajcebulę z awokado, rukolą i krewetkami • Dopraw sałatkę solą i odrobiną oliwy.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj sandacza z salsą i sałatką.

Powiązane