24 listopada w hotelu Bellotto***** w Warszawie świętowaliśmy nasze 7 urodziny. Wydarzenie miało nazwę nazwą Bellissima Puglia da Bellotto i połączone było z rewizytą apulijskich szefów kuchni w ramach projektu No Menu.
Podczas urodzin znakomite menu degustacyjne zaprezentowali czołowi włoscy oraz polscy szefowie kuchni, w tym dwóch z restauracji nagrodzonych prestiżową gwiazdką Michelin: Felice Sgarra oraz pochodzący z Apulii i gotujący w Polsce Andrea Camastra. Szefowie spotkali się po raz drugi w tym składzie. Wcześniej we wrześniu na zaproszenie Cantine San Marzano przygotowali wspólnie kolację No Menu w Apulii we Włoszech. Zaprezentowali wówczas menu-niespodziankę przygotowaną z wybranych przez siebie lokalnych produktów. Tym razem na scenie w kuchni partnera strategicznego marki Gaggenau przygotowano 8 dań inspirowanych apulijskim regionem:
Salvatore Carlucci / Ristorante La Barca / Pulsano
Krewetka królewska w apulijskim gazpacho
Felice Sgarra / Ristorante Umami* / Andria
Ostryga i migdał
Sepia w śmietanie i cytrynie
Jacek Grochowina / Nolita / Warszawa
Ravioli z dzikim bałtyckim węgorzem
Samuele Mariani / Restauracja Focaccia / Warszawa
Radicchio tardivo, żółtko w solance, fonduta z sera caciocavallo i salsiccia
Agata Wojda / Hotel Bellotto / Warszawa
Gęś, polenta migdałowa, bakłażan, konfitura
Adam Chrząstowski / Ed Red / Kraków
Papryka faszerowana grasicą z pudrem rakowym, bisque i orzechami włoskimi
Andrea Camastra / Senses*/ Warszawa
„Tiramisu” przygotowane przy użyciu 2 mieszanek przeznaczonych wyłącznie do sygnowanych gwiazdkami Michelin restauracji: Exclusive Selection Nespresso – Kilimanjaro Peaberry i Nepal Lamjung.
Za wyśmienite wina odpowiadali partnerzy wydarzenia: polski importer Vininova oraz czołowy apulijski producent Cantine San Marzano. Goście studzili emocję wodą Cisowianka Perlage, rozgrzewali kawą oraz intrygującymi koktajlami na bazie kawy od Nespresso. Przed hotelem kusiła ekspozycja modelu Audi TT RS, z którym to weekend był nagrodą od naszego partnera Audi Polska.
Wydarzenie odbyło się w sali kolumnowej wspaniałego butikowego hotelu Bellotto w Pałacu Prymasowskim w Warszawie. Goście mieli delektować się doskonałą kuchnią, winami i napojami przy oryginalnej apulijskiej muzyce, a za dobry nastrój i jak zawsze świetny merytoryczny komentarz odpowiadał Robert Makłowicz.
Prócz spotkania towarzyskiego i świętowania 7 urodzin FOOD & FRIENDS, w trakcie imprezy odbyło się także wręczenie nagrody laureatowi konkursu Chef’s Table vol. 2. Nagrodę Thermomix TM5 otrzymał pan Rafał Targosz z krakowskiej restauracji ZaKładka z rąk szefa Felice Sgarry oraz dyrektor regionalnej firmy Vorwerk Marleny Włodarczyk.
Partnerami imprezy byli: Gaggenau (partner strategiczny), Audi, Nespresso, Cisowianka Perlage, Hotel Bellotto, Focaccia Ristorante, Cantine San Marzano oraz Vininova.
TEKST: SARA DO
ZDJĘCIA: SZYMON BRODZIAK
ZDJĘCIA POTRAW: PIOTR FRĄCKOWIAK