To były bardzo gorące kulinarnie trzy dni w Madrycie. Hiszpania już po raz drugi w historii rankingu The Best Chef Awards gościła najlepszych na świecie szefów kuchni. Trzy lata temu spotkali się oni w Barcelonie, a tym razem impreza odbyła się w stolicy Hiszpanii Madrycie.
20 września odbyła się uroczysta gala wieńcząca trzydniowe święto kulinarne obejmujące spotkania spod znaku Food Meets Science, Area Talks oraz rozdanie nagród The Best Chef Awards 2022.
Sponsorem tytularnym wydarzenia była ponownie marka Cisowianka Perlage. Dla nas jako partnera medialnego wydarzenie to miało tym większe znaczenie, że zaledwie dwa miesiące przed nim mieliśmy okazję odwiedzić czołowych madryckich szefów kuchni i to temu miastu dedykowaliśmy naszą poprzednią, jesienną edycję magazynu. Udało się nam wówczas spotkać z całą piątką obecnych w setce rankingu wyśmienitych kucharzy prowadzących swoje restauracje w stolicy Hiszpanii w tym także ze zwycięzcą rankingu Dabizem Muñozem. Słynny hiszpański kucharz, twórca madryckiej restauracji DiverXO, na estradzie pojawił się jednak już wcześniej, gdyż otrzymał także specjalne wyróżnienia w kategorii The Best Chef City Gourmet Award oraz The Best Chef Voted by Professionals. Główną nagrodę już po raz drugi z rzędu wręczała mu Dorota Weka, współzałożycielka i dyrektor kreatywna marki Perlage.
– Tegoroczna, madrycka edycja była wyjątkowa po wieloma względami. Dabiz Muñoz po raz drugi został wybrany najlepszym szefem kuchni na świecie. Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881 ponownie znalazł się na liście TOP 100. Po raz czwarty marka Perlage wspólnie z The Best Chef gościła kulinarnych kreatorów i wizjonerów z całego świata. Wspólnie z Cristianem i Joanną mamy niebywałą przyjemność współtworzyć globalną społeczność miłośników fine diningu, inspirując i rozwijając się wspólnie – zapewnia Dorota Weka.
Ale The Best Chef Awards to nie tylko wspaniała gala i nagrody wręczane tym razem w pięknym Palacio de Cibeles w obecności ponad 700 gości, w tym najważniejszych oficjeli hiszpańskiej stolicy.
To także dwa poprzedzające ten moment dni obfitujące w różne wydarzenia i kilka kolacji w najlepszych madryckich restauracjach. W tym roku Area Talks odbywały się w spektakularnym Casino de Madrid prezentowanym przez nas także w jesiennym wydaniu FOOD & FRIENDS za sprawą gospodarza tego miejsca nagrodzonego dwoma gwiazdkami Michelin szefa Paca Roncera (w tym roku na miejscu 45. rankingu The Best Chef Awards). W dwóch panelach dyskusyjnych wraz z dziennikarzami w rozmowie udział wzięli zarówno późniejszy zwycięzca rankingu Dabiz Muñoz, jak i tak znakomici szefowie kuchni jak Brazylijczyk Alex Atala czy inni tegoroczni laureaci zestawienia Diego Guerrero, Eric Vildgaard oraz zwyciężczyni ubiegłorocznej nagrody Rising Star – Fatmata Binta.
Innym ważnym wydarzeniem odbywającym się kolejnego dnia w teatrze Goya były prezentacje z cyklu Food Meets Science. Na scenie zaprezentował się między innymi jeden z najsłynniejszych szefów kuchni świata Massimo Bottura. O przyszłości jedzenia mówił uważany za jednego z najbardziej innowacyjnych kucharzy świata Andoni Luis Aduriz, twórca ikonicznej baskijskiej restauracji Mugaritz, kulinarną prezentację przyszłości poprowadził także Shai Hayman z Redefine Meat, izraelskiego start-upu prezentowanego w naszym cyklu #50FOODandFUTURE, natomiast w tajemnice przygotowania najlepszej pizzy wprowadzał ponowny zdobywca nagrody The Best Chef Pizza Award Włoch Franco Pepe.
Joanna Ślusarczyk i Cristian Gadau, twórcy The Best Chef Awards, ruszyli już z przygotowaniami do kolejnego konkursu oraz towarzyszących mu wydarzeń. Tym razem zdradzili nam, że po siedmiu już edycjach, które odbyły się dotychczas w Europie, w czołówce kandydatów do roli gospodarza w 2023 roku są także miasta z dynamicznie rozwijającego się Bliskiego Wschodu oraz Ameryki Południowej.
Na tym wyjątkowym przyszłorocznym wydarzeniu z pewnością nie zabraknie też Cisowianki Perlage.
TEKST: IGOR GRZESZCZUK
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA
Artykuł pochodzi z 57. edycji magazynu FOOD & FRIENDS.