KLOPSIKI CIELĘCE: W misce wymieszaj bułkę tartą z mlekiem • Zetrzyj skórkę cytryny i wyciśnij sok • Posiekaj drobno czosnek • Wymieszaj wszystkie składniki farszu, a następnie uformuj z niego małe kuleczki.
OSTRY SOS POMIDOROWY: Posiekaj drobno cebulę i czosnek • Przekrój papryczkę chili i po usunięciu gniazda nasiennego drobno ją posiekaj • W garnku podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i chili, aż będą miękkie • Wlej ocet winny i gotuj minutę • Dodaj przecier pomidorowy i gotuj powoli około 10 minut • Dopraw solą.
Rozgrzej patelnię do średniej temperatury • Na maśle smaż kilka minut listki szałwii, aż będą chrupiące • Zdejmij je z patelni i posyp odrobiną soli w płatkach • Następnie smaż na oliwie klopsiki, aż mięso nabierze ładnej barwy • Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu • Odcedź makaron i wymieszaj z sosem pomidorowym • Podawaj z klopsikami cielęcymi i przyrumienioną szałwią • Posyp danie parmezanem startym na cieniutkie plastry.