Koszyk

×

BURAKI PIECZONE W SOLI Z KAPARAMI, PALONYM MASŁEM CYTRYNOWYM I ORZECHAMI

BURAKI PIECZONE W SOLI

(4 porcje)

4-8 czerwonych buraków
4-8 żółtych buraków
sól ziarnista

2 łyżki kaparów
75 g masła
skórka otarta z 1/2 cytryny
50 ml posiekanych orzechów: włoskich, laskowych
natka pietruszki
sól
pieprz

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Oskrob buraki i ułóż je w soli ● Zapiekaj 1-1,5 godziny (w zależności od rozmiaru warzywa) w temperaturze 175°C .

Praż kapary na suchej patelni na średnim ogniu, aż staną się chrupiące ● Rozpuść masło i podsmaż na złoto; zdejmij z ognia i dodaj skórkę otartą z cytryny ● Posiekaj orzechy i wymieszaj je w maśle.

SPOSÓB PODANIA: Obierz i pokrój kilka buraków, a następnie ułóż je na talerzach ● Posyp kaparami i polej masłem z orzechami ● Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.

Więcej podobnych przepisów