Natrzyj zrazówkę tymiankiem, olejem rzepakowym, solą i pieprzem • Obsmaż mięso, a następnie upiecz je w piekarniku w temperaturze 150°C, aż do wewnętrznej temperatury około 57°C • Mięso powinno odpoczywać co najmniej 30 minut przed pokrojeniem • Pokrój zrazówkę cienko i połóż ją na dużym półmisku • Ułóż na niej kapary, anchois, ziemniaki i groszek cukrowy • Posyp sałatą mâche • Polej oliwą z oliwek i oprósz solą oraz pieprzem • Podawaj z pyszną, chrupiącą sałatą, chlebem i kwaśną śmietaną • Mięso może być zimne lub letnie.

(4 porcje)
600 g zrazówki cielęcej
 2 łyżeczki suszonego
 tymianku
 1 łyżka oleju rzepakowego
 sól
 pieprz
 3 łyżki kaparów
 12-16 anchois
 200-300 g ziemniaków
 ugotowanych i pokrojonych
 w plasterki
 150 g groszku cukrowego
 pokrojonego w paseczki
 2 garście sałaty mâche
 oliwa z oliwek
 sól
 czarny pieprz
DO PODANIA
 dodatkowa porcja sałaty
 chleb
 kwaśna śmietana
PRZEPIS: MALIN ANDERSSON
 ZDJĘCIE: DAVID BACK


