16 marca w Warszawskim hotelu Bristol odbyła się uroczysta gala z okazji przyznania przez francuską Académie Internationale de la Gastronomie tegorocznych nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wydarzenie swoją obecnością zaszczycił zaproszony przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce – Macieja Dobrzynieckiego – gość specjalny, właściciel restauracji nagrodzonych w sumie pięcioma gwiazdkami Michelin, Hiszpan Paco Pérez (Miramar**, LLança, Enoteca**Barcelona oraz Cinco by Paco Pérez* w Berlinie).
Paco Pérez był gościem FOOD & FRIENDS w Poznaniu w 2013 roku. Podczas autorskiego projektu Porsche Gourmet Tour wspólnie z Modestem Amaro przygotował lunch i kolację dla ponad 100 uczestników tego wydarzenia.
- LAUREACI AIG PRIX 2018
Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów)
Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa
Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław)
Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
Kamil Wojtasiak, Butchery&Wine (Warszawa)
Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
Małgorzata Kalemba-Drożdż, “Smakowite drzewa”, Pascal (2017)
Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
FOOD & FRIENDS
- NAGRODY ARS COQUINARIA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ
ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów
Adam Chrząstowski
ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku
Magda Gessler
ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt
Szynka Dylewska Dojrzewająca
Na zdjęciu: Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki, dyrektor marketingu Cisowianka Perlage Edyta Bilska, wydawcy FOOD & FRIENDS Camilla Hultqvist i Igor Grzeszczuk oraz Paco Pérez.
TEKST: MATERIAŁY PRASOWE
ZDJĘCIE: DANIEL MIŚKO