Koszyk

×

BURAK, KISZONA KALAREPA, ŻEL Z OCTU, PIANA Z MLEKA

DSC_8481

(6 porcji)

1 kg podłużnych buraków
1 pomarańcza
sól

KISZONA KALAREPA
1 kalarepa
1/2 papryczki chili
4 g soli

ŻEL Z OCTU JABŁKOWEGO
80 ml octu jabłkowego
50 g cukru
130 ml wody
2,5 g agar-agaru

PIANA Z MLEKA
250 ml mleka
50 g glukozy
puder z buraków
3 buraki

DODATKOWO
micro pachnotka

 

PRZEPIS: FORTY / WARSZAWA
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Zetrzyj skórkę z pomarańczy • Upiecz buraki do miękkości z solą i skórką startą z pomarańczy w temperaturze 170°C •  Obierz je ze skórki i susz około 4 godzin w temperaturze 70°C.

KISZONA KALAREPA: Obierz kalarepę i pokrój w cienkie plasterki • Dodaj sól i chili • Odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.

ŻEL Z OCTU JABŁKOWEGO: Połącz wszystkie składniki w rondlu i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając • Wystudź i zmiksuj w Thermomixie.

PIANA Z MLEKA: Podgrzej mleko z glukozą do temperatury 80°C i spień blenderem.

PUDER Z BURAKÓW: Pokrój buraki w plastry • Piecz około  12 godzin w temperaturze 70°C • Zblenduj na puder.

SPOSÓB PODANIA: Podsuszonego buraka pokrój na mniejsze kawałki, połóż na talerzu i przykryj kalarepą • Posyp pudrem z buraka i nałóż żel z octu jabłkowego • Nałóż pianę z mleka • Udekoruj micro pachnotką.

Więcej podobnych przepisów