Koszyk

×

CIASTECZKA RABARBAROWE BABCI

ciastka

(ok. 30 szt.)

200 g masła o temperaturze
pokojowej
szczypta soli
75 ml cukru
1 żółtko
450-500 ml mąki
pszennej

DŻEM RABARBAROWY

(300 ml)

500 g rabarbaru (ok. 750 g
przed obraniem)
350 g cukru
sok z 1 cytryny
1 laska wanilii

 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

DŻEM RABARBAROWY: Obierz rabarbar i pokrój go na duże kawałki • Rozetnij laskę wanilii i wyskrob z niej ziarenka, a następnie włóż je do woreczka lub miseczki razem ze strąkiem wanilii, rabarbarem i cukrem wymieszanymi z sokiem z cytryny i zostaw na noc w temperaturze pokojowej • Następnego dnia przełóż do garnka i zagotuj do temperatury 105°C – na powierzchni powinna się pojawić piana • Przełóż dżem do szczelnych słoiczków. 

Wymieszaj szybko wszystkie składniki ciasta i włóż je na godzinę do lodówki • Podziel ciasto na 30 kawałków i uformuj z nich kulki • Ułóż je na papierze do pieczenia i palcem zrób w nich wgłębienia • Wypełnij je dżemem rabarbarowym • Piecz ciasteczka około 10 minut w temperaturze 175°C.
 

Więcej podobnych przepisów