Koszyk

×

CYTRUSOWE CIASTECZKA CAŁUSKI

cytrynowe ciasteczka całuski

(20 sztuk)

175 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej
75 g polenty lub kaszki kukurydzianej
drobno starta skórka z ekologicznej cytryny
200 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
2 jajka
lemon curd

PRZEPIS: GITTE HEIDI RASMUSSEN
ZDJĘCIE: LINE FALCK

Południowoeuropejska wersja whoopie pies w intrygującym wariancie, w którym dominuje kwaskowata cytryna i aromat migdałów.


W misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką migdałową, polentą, skórką z cytryny, cukrem i proszkiem do pieczenia • Dodaj rozdrobnione masło i jajka, a następnie zagnieć ciasto • Uformuj z niego 40 kuleczek • Połóż je na blasze i delikatnie naciśnij • Piecz około 15 minut – najlepiej z włączonym termoobiegiem – w temperaturze 180°C • Złóż ciasteczka z nadzieniem z lemon curd • Przechowuj w zimnym miejscu.

Więcej podobnych przepisów