SŁONA MASA TOFFI – DZIEŃ 1: Usuń papierową etykietę z puszki mleka skondensowanego • Włóż puszkę do garnka i wlej taką ilość wody, aby ją przykryła • Gotuj na wolnym ogniu 3 godziny • Wyjmij puszkę i odstaw, najlepiej na całą noc, aby całkowicie wystygła • Otwórz puszkę i do masy toffi dodaj sól i żurawinę.
DZIEŃ 2: Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C • Wyłóż blachę papierem do pieczenia • Ubij masło z cukrem na puszystą masę • Ubijając, dodawaj po jednym jajku • Wlej mleko i wymieszaj • W misce połącz mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól, a następnie dodaj je do masy z masła, jajek i mleka • Posiekaj dumle na duże kawałki i dodaj do ciasta • Piecz 25 minut • Odstaw do wystygnięcia.
Żurawinę rozmroź na sitku, aby płyn mógł odciec • Na papierze do pieczenia rozsyp cukier i obtocz w nim żurawinę • Powinna schnąć godzinę.
SPOSÓB PODANIA: Ubij śmietanę na puszystą, ale nie sztywną masę • Przekrój ciasto na dwie części równej wielkości • Na spodzie rozprowadź warstwę toffi, a na niej połóż drugą taflę • Na wierzch dodaj śmietanę i udekoruj ciasto żurawiną.