Koszyk

×

CIELĘCINA W SOSIE Z TUŃCZYKA

DSC_8331

(4 porcje)

700 g ligawy cielęcej
4 ząbki czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka rozmarynu
sól w płatkach

SOS Z TUŃCZYKA
200 g tuńczyka w oleju
4 filety z sardeli
200 g oleju słonecznikowego
2 jajka
15 g musztardy
1 cytryna
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżki kaparów

DODATKOWO
sos demi-glace
pieprz
 

 

PRZEPIS: TRATTORIA TRIPPA/MEDIOLAN
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Przypraw mięso solą w płatkach • Włóż je wraz z tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem do opakowania próżniowego • Gotuj 12 godzin metodą sous-vide w temperaturze 52°C.

SOS Z TUŃCZYKA: Oddziel żółtka od białek • Wyciśnij sok z cytryny • Do misy miksera włóż żółtka oraz musztardę i miksując, wlewaj cienkim strumieniem olej słonecznikowy • Miksuj, aż powstanie gęsty sos majonezowy • Na koniec dodaj sok z cytryny i ocet • Odsącz tuńczyka i umieść go w blenderze • Dodaj fileciki z sardeli i zmiksuj na gładką masę • Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.

SPOSÓB PODANIA: Połóż na talerzu plaster cielęciny • Sos majonezowy przełóż do syfonu z podtlenkiem azotu • Nałóż przy użyciu syfonu na mięso • Wykończ danie kaparami, sosem demi-glace i świeżo zmielonym pieprzem.
 

Więcej podobnych przepisów