Koszyk

×

GRILLOWANA BABKA PIASKOWA Z DZIKIMI MALINAMI

babka

(4 porcje)

2 opakowania malin (ok. 500 g)
400 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 cytryna
1 doniczka melisy
8 plastrów babki piaskowej (ok. 1 cm grubości)

BABKA PIASKOWA
200 g masła
200 g cukru
200 g jajek
200 g mąki
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
1 cytryna (starta skórka)
1/2 laski wanilii

SORBET MIODOWY
100 g miodu (5 łyżek)
200 g soku z cytryny
100 g cukru
200 g wody
200 g mąki

ZDJĘCIA: DAVID BACK

BABKA PIASKOWA: Zmieszaj jajka, skórkę z cytryny i cukier • Roztop masło z wanilią • Dodawaj na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło do masy jajecznej • Natłuszczoną formę wysyp bułką tartą, wlej ciasto i piecz godzinę w 160°C.

SORBET MIODOWY: Zagotuj miód, sok z cytryny, cukier i wodę • Odstaw do ostygnięcia i dodaj zimne mleko • Schłodź w maszynie do lodów • Podawaj ciepłe według uznania.

SPOSÓB PODANIA: Połącz mascarpone z cukrem pudrem • Posmaruj 4 plastry babki mascarpone i połóż maliny • Posyp obficie listkami melisy • Przykryj pozostałymi plastrami babki i ostrożnie dociśnij do siebie obie części • Umieść w zamykanym ruszcie do pieczenia lub grilluj bezpośrednio nad żarem, aż do uzyskania chrupiącej powierzchni skórki • Podziel na części i podawaj z sorbetem miodowym.

Więcej podobnych przepisów