Koszyk

×

KIEŁBASA Z WIEPRZOWINY BERKSHIRE Z SAŁATKĄ PIECZARKOWĄ

Kiełbasa z wieprzowiny Berkshire à la barbecue

(4 porcje)

KIEŁBASA Z WIEPRZOWINY
1 kg zmielonej wieprzowiny
(najlepiej Berkshire)
400 g zmielonej słoniny
500 g duxelle z pieczarek (połowa posiekanych pieczarek, połowa posiekanej cebuli)
1 łyżka zmielonych ziaren fenkułu
400 ml bulionu z cielęciny i pieczarek
15 g soli/kg
czarny pieprz
jelito do kiełbas
zrębki wiśniowe

SAŁATKA PIECZARKOWA
150 g dużych pieczarek
1 cytryna
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego
sól
czarny pieprz
 

ZDJĘCIA: DAVID BACK

KIEŁBASA Z WIEPRZOWINY: Wymieszaj mięso z solą • Dodaj duxelle z pieczarek, fenkuł i słoninę • Na koniec wlej bulion, przypraw czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj • Wprowadź mięsny farsz do jelita i zwiąż końcówki • Podwędzaj 20 minut na zrębkach wiśniowych w dymie.

SAŁATKA PIECZARKOWA: Podziel cytrynę na pół i zgrilluj na przekrojonej stronie • Zgrilluj ze wszystkich stron 100 g pieczarek • Gdy będą jeszcze ciepłe, zamarynuj je w soku z połowy grillowanej cytryny, oleju słonecznikowym, soli, szczypiorku i pieprzu • Pokrój na cienkie paski pozostałe 50 g pieczarek, i wymieszaj je ze zgrillowanymi.

SPOSÓB PODANIA: Zgrilluj kiełbasę i pokrój ją na kawałki • Podawaj z sałatką pieczarkową i grillowaną połówką cytryny oraz pieczywem.

Więcej podobnych przepisów