Marchew jest jednym ze słodszych warzyw uprawianych w Polsce. Gotowanie odbiera jej słodycz, dlatego z pomocą przyjdą tu cytrusy. Długie zapiekanie z masłem i skórką cytrynową przysłuży się zatrzymaniu aromatów, a woreczek próżniowy pomoże uwolnić jeszcze więcej smaku. Danie doskonale się sprawdzi jako lekki lunch lub przystawka i na pewno zaspokoi fanatyków dobrego długo dojrzewającego sera cheddar.
Ułóż marchewki dość ciasno w żaroodpornej formie • Dodaj masło i skórkę cytryny • Zapiekaj w 150°C około 25 minut (czas zależy od wielkości marchewek).
KREM CHEDDAROWY: Rozpuść ser w crème fraîche • Ostudź • Dopraw solą i pieprzem.
SPOSOB PODANIA: Ułóż letnie marchewki na talerzu, dopraw solą i pieprzem • Polej kremem cheddarowym • Porwij szynkę szwarcwaldzką, wierzch posyp orzeszkami pinii i roszponką • Skrop masłem • Dopraw solą i pieprzem.