KURCZAK: Posiekaj drobno pietruszkę i bazylię • Z korpusów kurczaków wytnij piersi, pozostawiając skórę • Przekrój piersi na środku, tak aby można było je rozłożyć • Lekko rozbij i ułóż na nich bazylię i pietruszkę • Posyp solą i pieprzem • Zwiń mięso w rulonik i naciągnij skórę wokół niego • Każdy rulonik zawiń w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 120°C, najlepiej z użyciem 50% pary (aż do wewnętrznej temperatury 63°C; zajmie to około 25 minut) • Wyjmij mięso i odstaw, aby odpoczęło • Jeśli nie masz piekarnika parowego, zawiń kurczaka w aluminiową folię i piecz w zwykłym w takiej samej temperaturze.
POMIDORY: Pokrój pomidory na duże kawałki, a żółtą cebulę i czosnek w plasterki • Na patelni rozpuść masło, dodaj pomidory, cebulę i czosnek (zostaw trochę zielonych części cebuli do dekoracji) i smaż na małym ogniu około 15 minut; nie powinny nabrać barwy, a jedynie zmięknąć i być ciepłe • Dodaj ocet winny i gotuj na wolnym ogniu, aż pozostanie około 4 łyżek • Dopraw solą i pieprzem.
SPOSÓB PODANIA: Zdejmij plastikową lub aluminiową folię z kurczaka i smaż piersi na maśle, aż skórka będzie chrupiąca • Pokrój kurczaka na kawałki • Posyp pomidory odłożoną wcześniej zieloną częścią młodej cebuli • Dodaj do nich kurczaka i podawaj danie prosto z patelni • Serwuj je z chlebem, szparagami albo z pyszną sałatą.